Krispaket



Julfest på jobbet i morgon, brukar bli kul men risken att jag bloggar i morgon är nog 0.

Idag lade regeringen ett nytt krispaket, denna gång 28 miljarder till bilindustrin. Vart kommer alla pengar ifrån? Rimmar dåligt med alla sparplaner. Kanske hade man t o m kunnat lagt undan ett par kronor till en soffa som jag bloggade om igår.

Nåja, pengar finns tydligen i landet i alla fall och efter bankerna ska man nu rädda fordonsindustrin. Men vad är det man räddar? Förutom att de direktörer som varit med att skapa krisen får behålla sina jobb så är det inget krispaket för gemene man. Givetvis skulle man bytt ut företagsledningarna, organiserat om och sett till att industrijobben räddades. I Tyskland ,som även de har kris, löser man det på ett annat sätt. De har också ett krispaket men där sparkar man inga arbetare utan de blir permitterade. Man får jobba i varierande grad och den tid man är permitterad står staten för 2/3 av lönen. Detta är stat och industri överens om eftersom man anser det vore slöseri med mänskliga resurser att göra sig av med anställda. Kan bli ganska dyrt att  nyrekrytera när konjunkturen vänder.

Nobelfesten var igår och det slog mig att den sociala utvecklingen inte kommit särskilt långt de senaste 200 åren. Noblessen dansar och ler medan övriga förlorar arbetet och får dra åt svångremmen. Som det alltid varit med andra ord, lite högre nivå bara än på 1800-talet. Så kan det vara i det rika och socialt jämlika Sverige.
Lev väl

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0