Diverse



SAS säljer Spanair för en eur, läs här.  Förvånar mig inte ett ögonblick. Jag har åkt med Spanair två gånger, tur o retur Kanarieöarna, och ett sämre bolag får man leta efter. Taskig service och sur personal som inte ens kunde engelska. Bra gjort SAS.



Den kommande våren tog en paus, marken är snötäckt och det är kallt. Men vi går väl mot den kallaste perioden nu. Tråkigt är det i alla fall.

Igår gick en av mina närmaste vänner och arbetskamrat i pension. Det är lite sorgligt för det är inte ofta man möter människor idag som verkligen känner solidaritet med sina arbetskamrater och aldrig skulle backa för att ställa upp. Jag hoppas att han kommer at få en bra pensionärstillvaro, det är han värd. Vår kontakt  kommer inte att avslutas, bl a spelar vi regelbundet på hästar tillsammans.

Själv är jag sjukskriven och försöker få ordning på mitt blodtryck. Det är lite tråkigt att det inte händer så mycket i behandlingen men ta i trä, det har inte varit något näsblod på en vecka.



Leo växer så det knakar. Han har lärt sig att öppna ytterdörren genom att hänga i handtaget. Lite kul men kan väl bli ett problem i framtiden.  Han har också börjat säga till när han "behöver", har vi tur så är han på väg att bli rumsren.  Leo älskar att åka bil.
Lev väl

Ingo



Ingemar "Ingo" Johansson har avlidit. Jag vet inte hur känd han är för de yngre generationerna men för 50+  var han enormt stor, förmodligen Sveriges störste genom tiderna.

Värnplikt



Pengarna är slut för militären. Vi har ett försvar som inte är värt namnet, de skulle inte ens kunna gå in i Rosengård och återställa ordningen.  Vad säger ÖB då? Jo att han anser att  värnplikten är körd och att vi måste införa en yrkesarmé. Han är i och för sig inte först med detta men det är ändock intressant. Allmän värnplikt har en gång i tiden arit en garanti för att militären inte ska ha haft möjlighet att utföra en militärkupp. Vad händer med en yrkesarmé? Det är klart att demokratin vilar på betydligt lösare grunder då. Men pratar vi om en "armé" på 12 500 man så lär ju närmaste byalag klara av dem. Oroande är det i alla fall.

Obama

,
 Obama fortsätter att leva upp till sina löften. Igår gick han till hårt angrepp på miljardbonusarna på Wall street samtidigt som de ville ha skattebetalarnas hjälp. Det rimmar illa och Obama kallade det skamligt, läs här. Å det är väl det minsta man kan säga. Han har också ställt krav på att Israel ska utreda om deras soldater begått krigsbrott i Gaza, läs här. det måste vara första gången som USA kritiserat Israel i dessa sammanhang.  Obama fortsätter att imponera på mig och leva upp till mina förväntningar.

Jag har sedan några veckor gått på en diet som kallas LCHF. Den bygger på att man ska äta fett men inte socker och kolhydrater, läshär. Metoden är omdiskuterad och läkaren som förespråkar diet kritiiseras av kollegor. Hon heter Annika Dahlqvist och ser ut så här,

Hennes grundtanke är att den mat vi åt på savannen i tidernas begynnelse kan inte vara skadlig idag.
Kritiken mot henne är intressant eftersom i stort sett alla sk experter på viktminskning och kost är lierade med något större läkemedelsbolag eller liknande. Å vem i hela världen kan man lita på? Ja inte vet jag men jag har själv märkt effekter redan nu så jag fortsätter ett tag till.

Vår käre socialförsäkringsminister fortsätter på sin inslagna väg. Försäkringskassan bekymmer skyller hon helt på personalen, läs här. Det må vara så att de har sin del men att utsätta en myndighet för stora besparingar och förändringar samtidigt som man inför de mest radikala åtgärder mot sjukskrivna som någonsin genomförts, kan inte annat än resultera i katastrof. Detta borde denna "katastrof" till minister inse. Jag vet inte vad som är värst, om hon återgår till sitt gamla arbete som sjuksköterska o trakasserar folk där eller stannar i politiken. Förmodligen är det värre om hon stannar som minister, det blir fler som kan trakaseras då.
Lev väl

Utröstad



Hur i helvete, ursäkta franskan, kan man låta skilungar välja bort vilka man vill gå i skola med? Läs här. Vad är det för lära som låter sina femteklassare göra på detta sätt? Har han behörighet som lärare så skulle han bli av med den. Under alla omständigheter så verkar han/hon vara fullständigt oduglig som pedagog. Kanske har läraren överdoserat tv-såpor som "Robinson" och tränar på ett deltagande där? Förbanand blir jag i alla fall över detta övergrepp på barn.
Lev väl

Varsel



Nya varsel, mer elände. Astra Zenica varslar 15 000 personer!!! o Ericson 1 000. Vart finns samhällsansvaret hos dessa företag? De har byggt upp sina förmögenheter med hjälp av staten som bekostat utbildningar för personal, vägnät  osv. varför skulle de inte ha kunnat spara en summa pengar till sämre tider? Snabbt ut med alla vinster o så får det allmänna ta hand om spillrorna när det går dåligt. Förespråkare för den rena kapitalismen har i alla tider hävdat att marknaden sköter sig själv och man vill inte ha inblandning från staten. Då kanske man inte heller ska klaga när det går dåligt. Man ska heller inte förvänta sig att samhället tillhandahåller utbildad personal. Jag kan också reta mig på att det ses som positivt när en vd sparkar en massa folk. Är inte det ett misslyckande? Borde inte vd:n vara den första att avgå eftersom han inte lyckats fullt ut i sitt företag? Blåsta är vi allihopa.
Lev väl

Trähattar o knickedicker



Vår kära socialförsäkringsminister hade ingen aning om att det var illa ställt med Försäkringskassan, trots alla larmrapporter o protester.  Det är dags att våra politiker får leva efter samma regler och krav som vi andra, då skulle saker och ting fungera mycket bättre. De behöver inte oroa sig för sjukskrivningar eftersom de har full lön. Inte heller behöver de vara särskilt bekymrade över arbetslösheten då de har lön tills de hittar ett nytt jobb, och det har tagit väldigt lång tid för en del före detta riksdagspolitiker.

Läste i tidningen idag att Jordbruksverket vill ta legitimationen ifrån en veterinär. Varför??? Jo, han har tidigare varit dömd för att ha sexutnyttjat en underårig.  Hur hänger djursjukvård ihop med barn? Någonstans måste man dra gränsen för vad som är acceptabel jakt på dömda människor. Antingen låter vi före detta dömda få samma chanser som övriga befolkningen att försörja sig(nu pratar vi inte pedofil på dagis osv) eller så ger vi dem ordentliga bidrag som man kan leva på och stänger av dem från arbetsmarknaden.
Lev väl

Ett välmående land



Hällby anstalten har haft en utvisningshotad man fastkedjad i två veckor. Han har allehanda fot- o handfängsel. Man har också satt på honom en blöja som tydligen byts en gång om dagen?? Nu verkar han visserligen vara besärlig genom att kasta avföring på personal men det är ändå ett helt sanslöst hanterande av en människa, fullständigt degraderande. Anstaltschefen verkar tycka att det är ok men an anonym personal anser det vara för jävligt och inget de borde syssla med. Tråkigt att personalen anser sig tvungna at vara anonym, men det är andan inomKriminalvården. Denne utvisningshotade man skulle givetvis vara på ett psyke i avvaktan på utvisning. Beteendet är inte friskt, oavsett om man kämpar för att få stanna i landet.

SAAB ställer in firande av de som varit anställda 25 år, guldklockan uteblir då det inte finns pengar. Aktieutdelningar och direktörslönerna drabbas inte. Arbetarna förväntas tycka att detta är ok. Må så vara men en guldklocka efter 25 års arbete på ett företag är skitpengar, De lär vara intjänade för längesedan. Som symbolvärde är klockan viktig o då den utblir är väl ett tecken att personalen inte anses som särskilt viktig.

Byggbranschen vill sänka lönerna. Krisen gör att företagen anser det nödvändigt att sänka lönerna i konkurrenssyfte. Det är ett dåligt skäl. Börjar man sänka lönerna så är man ändå på fallrepet o då är det väl lika bra att lägga ner? Frågan är om vi ska bli ett land som konkurrerar med låga löner, där alla har det lika dåligt. Vilka ska då köpa varorna? Direktörerna själva? Det har visat sig att låga löner inte är nyckeln till framgång, titta bara på alla företag som flyttade ut till låglöneländer men som efter några år vände hem igen.

Det verkar vara kris och elände över allt och inget verkar längre fungera som det borde. Ett välmående land?
Lev väl

Jag avslutar med något positivt

Försvaret




Idag har Leo varit på social träning i "byn".  Han visade ingen särskild rädsla för bilarna denna gång, kanske har han redan lärt sig. Gillar att åka bil gör han i alla fall.

Läste idag att ÖB vill banta bort en tredjedel av försvaret, från 20 000 man till 12 500. Jag säger bara: VA???? Att vi endast hade 20 000 man att sätta in vid en eventuell krigssituation visste jag faktiskt inte. Trodde man hade tillgång till betydligt mer. Detta är ett skämt  som kostar 38 miljarder kr om året. När jag gjorde lumpen i mitten av 70-talet kunde Sverige mobilisera 500 000 soldater ganska omgående. Vad ska vi försvara med 12 500 man? Att "samhällstopparna" + kungen ska hinna sätta sig i säkerhet innan vi övertas av fienden? Vår historiska arvfiende uppruster för fulla muggar o vi låtsas om som om ingenting.  Satsar vi inte ordentligt på ett försvar värt namnet, så är det lika bra att lägga ner skiten och använda de 38 miljarderna till något bättre.
Lev väl

Trähattar och knickedicker



Denna kvinna som här representerar regeringen måste infogas i gruppen "Trähattar och Knickedicker". Hon heter Elisabeth Husmark Persson och är socialförsäkringsminister. Bland annat är hon ansvarig för den haverade Försäkringskassan. Nu ska arbetsförmågan på 130 000 långtidssjukskrivna kontrolleras, finns det den minsta förmåga till arbete så ska man arbeta om inte annat blir man arbetslös. Det gäller inte längre om att återgå till sitt gamla jobb utan man prövas mot arbetsmarknaden i stort och över hela landet. Grundtanken i detta måste ju vara att det är 130 000 människor som fuskat till sig sin sjukpenning. Det är en obehaglig attityd som smugit in sig i det svenska samhället, all form av solidaritet ska bort. Endast med finansvärlden finns det solidaritet, då kan man plocka fram pengar som räddar giriga och fuskande företagsledare. Fackföreningarna står vid sidan och gläfser lite men något större väsen gör de inte när välfärden nermonteras. Kan det bero på att fackpamparna själva är höginskomsttagare med massor av förmåner, att fackföreningen är stora aktieägare? Inte vet jag, men man kan ju ha sina misstankar. De arbetare som i historien offrat så oerhört mycket i kampen för människovärde och sociala förmåner sitter i sin himmel och gråter blod. För jävligt är det.
Lev väl

psykiskt sjuk ihjälskjuten



Är hemma för att få ordning på mitt blodtryck, bra att man tar det på allvar. Numera är ju sjukskrivning ingen självklarhet i samband med sjukdom.

Det första som möter en i tidningarnas nätupplagor är att en spykiskt sjuk man blivit ihjälskjuten av polisen, läs här. Tydligen hade han ringt in o sagt att han inte ville leva längre och kom några poliser så skulle han skjuta dem. Polisen far dit och genom ett fönster ser de mannen med en kniv. De bestämmer sig för att gå in och prata med honom men han anfaller och skjuts med tre skott. Kort beskrivning av händelsen. Nu vet jag inte vad som egentligen hänt men det verkar överdrivet att polisen ska behöva skjuta ihjäl en psykiskt sjuk man. Givetvis ska inte polisen offra sina liv för att utföra sitt arbete men i detta fall visste de att man var sjuk och hade en kniv. Kunde man inte agerat på annat sätt? Jag vet inte men polisen har ju batonger, pepparspray osv att använda men man var kanske inte förberedd på att något kunde hända? Onödigt känns det som i alla fall.
Lev väl

Konst?



Har idag varit i Växjö och träffat vår nya "svärdotter". Trevlig flicka som det var lätt att tycka om.

En konststuderande kvinna spelar psykiskt sjuk, läs här. Hon slåss med polisen och spelar självmordsbenägen. Väl inne på psyket så spänns hon fast och tvångsmedicineras. Kul? Ja, inte vet jag vad andra tycker, men själv så anser jag det vara fullständigt horribelt. Ångest och stressnivå på personalen går i topp och många som är med om dylika händelser mår dåligt ett tag efter. Har man rätt att göra så mot personal som försöker jobba under knappa resurser? Det är rent ut sagt för jävligt.

Är det konst? Inte enligt min mening men själv säger kvinnan att det är ett projekt som ska redovisas senare i år. Konst kan tydligen vara vad som helst, själv tror jag att det enbart är ett sätt att själv skaffa sig ett namn. Inget annat.
Lev väl

Ättestupa?



Riktigt skitväder idag, men fåglarna kvittrade i morse så det ger hopp om bättre tider.

Vårdkrisen blir allt värre i Sverige och regeringen vägrar ge mer pengar, läs här. Nu tror ju inte jag heller att mer pengar löser alla problem och det finns säkert en hel det att göra i organisationerna. Det är en jävla massa revirpinkande inom läkarkåren och det är en kår som verkligen ser till sina egna intressen. Allt för många läkare blir chefer för att de är just läkare och inget annat. Skulle någon med annat yrke bli chef över läkare så motarbetas de, den uppfattningen har jag fått i alla fall. sedan kan jag väl tycka att om regeringen inte tycker att det behövs mer pengar för att lösa vårdkrisen och man lokalt inte klarar av att göra en bra omorganisation så kanske regeringen får tänka på att agera. Tyvärr har ministrarna en tendens att hävda att de inte får engagera sig eftersom det skulle innebära ministerstyre, men det gäller förstås bara när det är besvärliga ärenden. Annars är man ganska snabba på att visa handlingskraft.

Rubriken syftar till att i ovanstående artikel så berättar man om en 90-årig kvinna som har ett förråd som sjukrum. Är det vettigt? Är det vad som kallas för god vård. Jag tycker det är för jävligt och hoppas att jag själv har förmågan att göra något åt det när det blir aktyuellt. Förr fanns ju ättestupan där man gjorde sig av med gamla och orkeslösa, nu vill man inför aktiv dödshjälp. Inte har vi kommit långt i vår sociala utveckling.
Lev väl

Varför?



En man som nyss lämnat en psykklinik går in på ett dagis och dödar flera barn och vuxna, detta skedde i Belgien, läs här.  Utan att veta något kan man utgå från att han inte var frisk. det jag blir lite undrande över är varför media ska dra upp alla gamla psykdåd som begåtts i Sverige de senaste fem åren? Jag må vara dum, men vad har det med saken att göra? En annan sak som jag funderade över var: Är man psykpatient om man sökt vård men inte få någon? Kan man verkligen klassas som patient då? Så som jag ser det så är man ingen patient om man inte fått vård.
Lev väl

Svinaktigt



Hemma, sjukskriven till man får ordning på mitt blodtryck. Känns bra att man tar det på allvar. Tyvärr är det en sak som går i släkten.

Mannen på bilden heter Carl-Henric Svanberg och är chef för SonyEricsson. Han anses väl vara en sk "guldkalv" i företagsvärlden. Det må så vara och jag har inga kunskaper om hans skicklighet.  Det jag vänder mig mot är att samtidigt som bolaget gör en bra nettovinst så ska man sparka 5 000 pers. Jubel på börsen o Svanbergs förmögenhet steg med 20 millar i ett svep. 20 miljoner för att han sparkar 5 000 personer!!! Hur sjukt är inte det.  Skulle inte börsen sjunka i stället? Tyvärr anser "marknaden" att det är positivt att sparka folk eftersom det kan generera mer pengar till ägarna. Men vem ska köpa alla varor när alla är arbetslösa?
Lev väl

Utlänsk läkare




Leo är helt svart förutom "schäferfärg" på baksidan benen, ser rätt fräckt ut.

Var hos läkaren idag eftersom mitt blodtryck ställer till det, främst med näsblödn ingar o det är jävligt irriterande. Nåväl. Läkaren jag träffade var en söt, liten kvinna, som jag tror var av iranskt ursprung. Hon (gynekolog, by the way:)) var oerhört trevlig och kändes väldigt förtroendeingivande. Vi kom att prata lite om fördomar, varför vet jag inte men förmodligen sa jag väl något som vanligt. I alla fall sa hon att folk brukade bli förvånad när hon träffade patienten, liten kvinna med utländska rötter (född i Sverige tror jag) som dessutom talade svenska. Det sa hon var det många som reagerade på. Lite förvånad blev jag för jag trodde vi kommit längre än så, att vi borde vara mer vana med andra än blonda människor. Själv har jag en något omvänd fördom, jag tror nämligen att utländska läkare generellt sett är bättre än svenska. Inom de somatiska vården vill säga för inom psykiatrin är det omvänt. Så till sist så jämnar det väl ut sig då.
Lev väl

Bra början



Obamas första beslut var att ställa in alla rättegångar på Guantanamo, denna skamfläck, under 120 dagar så att fångarna ska kunna garanteras en rättvis rättegång, läs här. Det innebär ju att han direkt visar vad han tycker om dessa metoder som USA använt sig av i "kampen mot terrorismen". Det känns oerhört bra med den markeringen och innebär verkligen hopp om framtiden. President i USA är en postion som innebär oerhört stora möjligheter men samtidigt kan missbrukas något enormt. Vill en president så skulle han kunna gå till historien som den som betytt mest för mänskligheten istället för tvärtom eller bara en parantes i tillvaron. tror att Obama har högre mål.
Lev väl

Inte bara på turistorter



Stormvirket borta - då lämnar den sibiriska flugan Limmared
(Det är inte bara på turistorterna som ryssarna skapar problem)


Det nya hoppet



Idag svor Barack Obama presidenteden. Lever han upp till vad han lät påskina i sitt tal så går världen en helt ny tid tillmötes. Jag tror att att han kan få med sig massorna om han får lite tid på sig. Jag har tidigare varit anhängare av honom och det har stärkts idag. Grym talare.
Lev väl

Katastrof?



Leos nya leksak



Upplagd för sss.patient

Läste en artikel idag som är ganska skrämmande.

År 2030 kommer nära 4 miljarder människor att bo i områden som saknar vatten.

De närmaste 40 åren behöver världen fördubbla sin livsmedelsproduktion. I dag saknar över 1 miljard människor, en sjättedel av världens befolkning, tillfredsställande föda.

De senaste 50 åren har vi undervärderat riskerna i det sätt som vi har utnyttjat världens naturtillgångar på. Förbättringarna av levnadsstandarden har finansierats genom en systematisk underprissättning av varor och tjänster baserade på jordens naturtillgångar, resonerar Dominic Waughray och konstaterar att våra barn och barnbarn aldrig kommer att få uppleva samma känsla av välstånd om vi inte genomför strukturella förändringar av hur vi organiserar vår ekonomi.


Det känns lite olustigt när sådana domedagsprofetior lämnas. Jag betvivlar inte att de är sanna men problemet är vem som ska ta tag problemen. Vem vill vara först med att sänka levnadsstarden? Det finns inte enpolitiker med självbevarelsedrift som skulle göra det, vi väljare skulle inte rösta på denne politiker nästa gång så vi är alla skyldiga.
Läs här.
Lev vä

Obama




Leo växer så det knakar. Han är grymt snäll men börjar även bli lite busig.

Så var det dags att slänga ut stollen Bush ur Vita huset och in med Barrack Obama, läs här. Frågan om det någonsin funnits så stora förväntningar p en prsident som de folk har på Obama? Jag tror inte det, jag har själv höga förväntningar på honom men risken är väl att man kan bli besviken. Trots allt så är han amerikan och de ser först till sina egna intressen och därefter andras. Man kan väl i alla fall hoppas att mänskliga rättigheter kan få ett uppsving för de har legat nere de senaste åtta åren, allt har ju varit tillåtet i j"akten på terrorister".  Han har ju dessutom fått ärva två jobbiga krig där det inte bara är att åka hem. Vi får hoppas o tro att dedt blir ett bättre världspolitikst klimat.

Så till något helt annat. Har just sett Sverige spöa Sydkorea i handboll. Kan ärligt säga att jag inte följt handbollen sedan "Bengans boys" var i farten, men idag var det riktigt kul och jag kommer nog att se fler matcher. Men, vad är det för idioter som vågar ställa sig i mål?
Lev väl

Var finns civilkuraget



Inget vidare dag. Frölunda förlorade, som vanligt numera, o hästarna sprang inte som jag planerat. That´s life.

Återigen försöker media stoppa en morddömd från att läsa till läkare, läs här. Känner inte till historien men jag undrar vari medias intresse finns? Ska man inte få chans att komma tillbaka i samhället? Eller ska media bestämma lämpliga yrken? det är klart att det finns yrken som man kanske inte ska få, pedofil på ett dagis, t ex. Men då är det å andra sidan farligare med de som ännu inte upptäckts.

Nyligen utsågs årets vinnare av civilkuragepriset, det är något ny grej och delar ut pris till personer som vågat ingripa mot brott. Bra idé. Men jag skulle gärna vilja instifta ett pris för de som vågar visa civilkurage i större sammanhang. Typ någon myndighetsperson som vågar kritisera sin egen myndighet och stå för det. Idag sker oerhört många övergrepp från myndigheter och det är lönlöst att anmäla eftersom de skyddar varandra. De som drabbas av dessa övergrepp och orkar kämpa för upprättelse, klassas ofta som rättshaverister och därmed klassade som idioter. Kunde någon träda fram o säga att det är sant som den drabbade säger, ja då har man i alla fall vissa utsikter att få upprättelse. Tyvärr så existerar dessa personer inte och det är en fara för rättssäkerheten. Men så länge den stora allmänheten tror att vi har ett fungerande rättssamhälle och media styr agendan, lär det inte bli några förändringar.
Lev väl

Märklig värld



Först vill jag tacka viska.se för utmärkelsen, veckans blogg. Kul att någon läser mina rader:)

Det är en märklig värld vi lever i. Världen står i brand, krig överallt och folk förlorar sina arbeten osv. Vad dominerar media då? Jo,"Let´s dance"!! Känns mycket knepigt men vid närmare eftertanke det inte är så konstigt. Hur mycket elände orkar man med? "Enough is enough" som dom säger i den stora världen. Man mäktar bara med att ta in en viss del jävelskap innan man stänger av, man kan ju ändå inte göra något åt det. Själv ska jag nu se "På spåret" så jag är väl egentligen inte ett dugg bättre än någon annan..
Lev väl

Maktkampen i familjen



Väntar på att Leo ska flytta sig så att de kan gå ner.



Spärrar kattornas väg



Skiter i "lillebror" tänker gå förbi



Här går det inte fort. Smyger jag bra så rör han sig säkert inte.

Nya idioter



Idag har varit en underbar dag, soligt o gott. I ett par dagar tycker jag mig känt att våren är på väg. Vårkänslor i min ålder?

Man upphör inte att förvånas över vilka, rent ut sagt, jävla idioter det finns på vår planet. Läs här. Ärligt talat, hur kan man döpa sin son till Adolf Hitler? Oavsett vilka politiska tankar man så borde man väl som ansvarig förälder inse att det inte funkar, att den stackaren kommer att få lida ordentligt för sitt namn? Nu har tydligen socialtjänsten i USA omhädertyaget pojken men det finns ett par andra barn med konstiga namn som syftar till rasistiska organisationer. Tråkigt att tvångsstrilisering inte förekommer för det borde dessa föräldrar få.

Det är märkligt hur stor support Israel har i detta landet för sina extremt överdrivna attacker på civilbefolkningen i Gaza. Jag är själv Israelvän och tycker på ett sätt att det är oerhört fegt av Hamas att gömma sig bland civilbefolkningen men nu är de en gerillagrupp som slåss mot en ockupationsmakt och då blir det så. Israels sätt att lösa sina problem lär ju inte göra situationen mindre spänd i området och minskar inte hotet mot dem. Nya generationer "terrorister" föds med ännu mer hat. Risken är att vi alla dras in i detta till slut. För skulle Arabvärlden få för sig att samarbeta så blir det storkrig, kristna mot muslimer. Det kriget lär väl komma förr eller senare.
Lev väl

Någon som fattar nå´t



Det blir allt värre med arbetslösheten. Regeringen hävdar fortfarande sin "lyckade jobbpolitik" och tänker inte tillföra några pengar för att rädda människor från att bli uppsagda. Sossarna beskylls för att vara oansvariga och ha en egen sedelpress då de vill införa olika åtgärder för att dämpa effekterna av varslen, läs här. Svångremmen ska istället dras åt. Men rätta mig om jag har fel, var inte alla krispaket till för att förhindra uppsägningarna? 1500 miljader kr till finanssektorn och ytterligare miljarder till bilindustrin.  Om nu alla varslen genomförs, vart tog då pengarna vägen? Varför skulle man inte kunna satsa, säg 50 miljarder, på arbeten inom det offentliga såsom sjukvård, vägar osv? Det skulle förmodligen betala sig. Varför finns det inga pengar nu? Vad är det jag inte förstår i allt detta? Jag lär få anledning att återkomma i ämnet.
Lev väl

Kalas



Igår var det ett litet födelsekalas, hustrun fyllde ....... år. Vi hade trevligt och hustrun var nog nöjd med sin dag.



Leo fick även han en liten present. Han hanterade alla människor bra och trivdes nog med uppmärksamheten.

Nya varsel



Nya varsel i Sverige. Efter flera år av myckedt god tillväxt och höga vinster så är det tvärnit  ekonomin. Kunde man inte tänkt sig att företagen la undan lite pengar för sämre tider? Är det rimligt att aktiemarknaden styr så till den milda grad, att varenda krona ska ut till aktieägarna i de goda tiderna och när det blir kris ska staten ta hand om eländet. dvs vi skattebetalare som blir drabbade av varslen. det visar i alla fall att låga skatter inte har ett skit med saken att göra, blir det kris så blir det- då kanske det vore att föredra lite högre skatter så att staten har pengar när det krisar. Det blir knepigt i alla fall. För om alla ska bli varslade samt möjligtvis existensminimum på de som hamnar utanför samhället, vilka ska då köåa produkterna? Finns ju ingen som har pengar. Tänk om företagen sparat under goda tider då hade de kunnat rida ut stormen utan varsel och därmed hade ju hjulen snurrat smidigare, även under en lågkonjunktur. I kväll är det lite födelsekalas så vi får se om det blir något mer skrivet idag.
Lev väl

Var finns civilkuraget?



Kylan breder ut sig över Sverige. Kanske inte i egentlig mening men bildlikt så kan man väl säga så. Några gånger framöver ska jag belysa mina funderingar kring tystnaden i landet.

Med åren har jag allt mer fundrat på vart civilkuraget tog vägen? Under hela min uppväxt och fram till slutet på 1980-talet så var det ganska frekvent med protester. Eller när jag tänker efter så var det nog på 1980-talet tystnaden började breda ut sig. Jag vet att att jag tidigt oroade mig för ungdomarnas bristande politiska intresse och vad det kunde föra med sig. Argumenten var då att de etablerade politiksa partierna inte var moderna nog, att ungdomarna sökte sig till andra forum.  Men det var inte riktigt sant. Jag tror att uppväxten varit så bra att maninte tyckt sig ha behov av att engagera sig.. t ex kan jag berätta att jag en gång i början av 1980-talet skulle ta med mig mina döttrar på en utställning om gamla fattigsverige. De var ca 8-10 år gamla. Intresset var noll eftersom det var tider som aldrig skulle komma tillbaka. Än har vi kanske ine hamnat där men det är många som lider ekonomiskt i det "välmående" Sverige.

Nu ska jag inte skylla den ökande tystnaden på ungdomen. Genom åren har jag mött människor som inte vågat protestera på sitt arbete t ex, då de varit oroliga för att förlora arbetet. Man har varit så ubunden av ekonomiska åtaganden, hus, banklån osv att de inte ansett sig våga riskera något. Men de arbetare som en gång i tidenslogs för rätten att organisera sig, få rösträtt osv hade ju "bara" sina liv att förlora. På grund av en ekonomisk rävsax riskerar vi att kasta bort allt som våra förfäder byggt upp. De enda de hade var solidaritet och det finns inte idag. Det bästa kapitalismen gjort, även om det förmodligen inte var deras avsikt, var att se till att "vanligt " folk började köpa aktier. Plötsligt blev allt annat ointressant och man kunde höra vid fikaborden om räntepunkter hit, uppgångar dit. Inte att detta hade ett pris. fortsättning följer.
Lev väl

Vansinne



Läste i en av kvällstidningarna idag om att Victoria Beckham fått en väska i julklapp. Inget konstigt med det om det inte vore för att den lär ha kostat en mille. ??? En väska för en miljon måste ha gjort henne väldigt glad, eller? Tur att David inte snålade o bara la ut 100 000 på en väska. Han hade nog fått sova på soffan då. Skämt åsido så är det stötande att lägga ut så mycket pengar på en väska. Nu har ju paret Beckham mer pengar än vad de kan göra av med och vad dom gör med sina surt förvärvade slantar är ju givetvis deras sak. Men för mig så lyfter det frågan om hur mycket pengar behöver en människa, stora delar av världens befolkning svälter och så finns det då dessa miljonärer som försöker överträffa varandra i lyx. Är jag avundsjuk?  Nej inte egentligen, men det skulle givetvis vara kul att vara ekonomiskt oberoende men i förhållande till många andra så har jag det ganska bra. Det jag vill säga är väl att det inte är rimligt med alla dessa överdrivna inkomsterna utan man kan ju inte annat än att äta sig mätt och leva ett bra liv, allt däröver är onödig lyx.
Lev väl

Hispabesök



Återigen har Leo varit ute i den stora världen. idag fick han åka på hispabesök. Träffa folk är inga problem men han känner sig nog ganska liten när han står vid en rastplats och bilarna susar förbi. Men han lär sig väl så småningom.

Psykisk sjukdomkan vara skrämmande. En man mördar sin familj, skär utan hjärtat på allihop och överlämnar sig till polisen, läs här. Han bedöms inte  sjuk från början, inte ens när han tar ut sitt ena öga och äter upp det. Inte förrän har tar ut sitt andra öga och gör om det, kan han kansek betraktas som sjuk. Jag undrar bara hur man tänker? Är det ett friskt beteende att mörda sin familj och skära ut deras hjärta? Är det något man kan göra bara för att jävlas? Tror inte det. För egen del så anser jag att man måste betrakta det som helt sjukt. Att överhuvudtaget resonera i banor kring friskhet eller ej låter sig inte göras i sådana fall såvida man inte gör det av moraliska skäl, att man alltid har en förmåga att styra över sig själv och sin sjukdom.
Lev väl

Förskräcklingskassan



Idag har Leo varit på socialträning( inom rättspsyk kallas det för mental safari). Han fick följa med och handla. Bilarna gick väl an, men kundvagnarna fixade han inte. Han gillade inte allt skrammel de förde så det var till att gå ifrån. Men vi återkommer. Kul att se våra kattors milda överseende när Leo leker, de undrar verkligen vad det är för en dåre som husse släpat hem.

Försäkringskassan är i konstant blåsväder, och det ska de vara. Problemet är att det är fotfolket som får klä skott för politikernas och led ingens dåliga handhavande av denna myndighet. Återigen är det de sena utbetalningarna som är på tapeten, läs här. Som vanligt så agerar inte den ansvarige ministern Husmark utan säger bara att allt är oacceptabelt. Snacka om att ha fel person på fel plats. I fråga om depression sa hon att hon en gång fick en släng av det när hon satt på pendeltåget, men det gick över när hon sovit ett par timmar. Där pratar vi verkligen om brist på empati och förakt för människor. Försäkringskassans tjänstemän kommer att kritiseras allt mer och förmodligen utsättas för en del hot när de nya sjukskrivningsreglerna slår igenom fullt ut. Min gamle husläkare vägrade prata med Försäkringskassan och kallade dem för Förskräcklingskassan. Han ansåg, med all rätt, att det var han som hade kunskaper om sina patienter och inte någon avlägsen försäkringsläkare. Men, som nämnts ovan, så är det inte tjänstemännens fel och kritiken ska givetvis läggas på politikerna. För egen del tror jag att det enda sättet att få dem att förstå vad de sysslar med, är att de själva drabbas av de sjukskrivningsregler som vi andra. In your dreams, skulle väl den språkligt bevandrade uttrycka det.
Lev väl

Idioter


Växer och frodas

Första närkontakten

Igår var jag lite upprörd över kommentarerna på en artikel i Smålandsposten, hur inskränkta är människor är. Jag blir inte mindre upprörd idag. Där uttalar sig en person om att "mannen i fråga" inte fått någon behandling och därför heder åt Länsrätt och sakkunnig läkare som inte skriver ut honom. Hur vet han vilken behandlning som skett eller inte? Är han personal med insyn i vården?. Nu råkar jag veta att den aktuella person är friskförklarad och även den sakkunnige läkaren ville lätta betydligt på restriktionerna. Men folk som läser kommentarerna kan lätt förledas att tro att någon behandling inte förekommit. En annan signatur hävdade att vi i Svedriga är alldeles för slappa gentemot psykiskt sjuka mördare och att man minsann borde sona sitt brott. Visst, hon kan tycka att vi är slappa i Sverige men inte låta påskina att alla andra länder är tuffare. Faktum är att Sverige har en av västvärldens tuffaste behandlingar av psykiskt sjuka förövare. I många andra länder hamnar dessa brottslingar inte ens i domstol, de körs direkt till sjukhus och behandlas därefter. En bekant till mig sa en gång att "åsikterna växer med avståndet till händelsen". Dvs ju längre ifrån ett grovt brott man är, desto mer synpunkter har man. Tänkvärt.
Lev väl

Den fördömande allmänheten



Första arbetsdagen efter nästan en månads ledighet, men det gick bra. Leo växer o frodas o är ett matvrak. Han är hyfsat snabb i huvudet också. För att få honom rumsren så får han en bit ost varje gång han gör sina behov ute. Så nu låtsas han kissa för att få ostbiten. :)

Läste idag i Smålandsposten om "länsrätten avslåg permissionsansökan från dubbelmördare", läs här.  Artikeln i sig kan man strunta i, media är ju som de är när de beskriver händelser. Men det som kan trigga igång mig är dumheten bland allmänheten som kommer fram i de kommentarer till artikeln som publiceras i tidningen. (Tycker för övrigt att det är osmakligt med dessa möjligjheter till kommentarer eftersom det tar fram pöbelmentaliteten i människan, men det får bli en annan  gång). Givetvis finns det flera människor som tycker att Länsrätten gör rätt som inte beviljar permission för en mördare. Att andra lagar och regler ska gälla för människor som begått brott. Men man tänker inte längre än näsan räcker, ett samhälle utan lagar eller godtyckliga lagar blir en anarki och den starke vinner. Nog måste lagarna gälla även för brottslingar och psykiskt sjuka människor, inte bara när det går emot dem utan även när det är positivt. Vidare tycker jag det är så dumt att jämställa en psykiskt sjuk människa med en frisk brottsling. Man kan inte ha samma regelverk för någon som begår brott med berått mod som en psykiskt sjuk förövare. Nåja, idioter finns det gott om.
Lev väl

Sjukskrivningar


Detta nedisade fönster får symbolisera dagens klimat i Sverige.

Jag har skrivit om ajukskrivningar förut och lär väl få återkomma i framtiden. Massor av människor kommer att friskförklaras och tvingas ut på arbetsmarknaden, läs här. Ett stycke ur artikeln vill jag särskilt förmedla:

"Stimulera sjukskrivna"

Cecilia Udin, Försäkringskassans expert på sjukförsäkringsfrågor, menar att de nya reglerna är till för att stimulera sjukskrivna att återvända till arbete.

Vad pratar man om? För det första så säger den meningen att sjukskrivna som oftast bluffar om sin sjukskrivning och för det andra så är läkarkåren inkompetent att bedöma sjukdomar eftersom det ändå är Försäkringskassan som avgör om man verkligen är sjuk. Jag blir grymt upprörd över uttrycket att stimulera sjuka att återgå i arbete. Människor med långa sjukskrivningsperioder bakom sig är körda på arbetsmarknaden och kommer att hamna hos socialtjänsten. Eftersom de är klassade som friska så kommer de att tvingas till daglig förnedring av socialtjänsten då de måste söka ett antal arbeten varje dag för att få ersättning. Arbeten de aldrig kommer att få.  Men sjuktalen i Sverige har ju i alla fall gått ner med den taktiken. så länge arbetsgivaren är tvungen att stå för de första veckorna av en sjukskrivning så kommer ingen långtidssjukskriven att få arbete. Många mänskliga katastrofer kommer att ske och redan har besökarna till de öppenpsykiatriska mottagningarna ökat. det kommer också att bli fler självmord. Det är märkligt i ett land som säger sig vara rikt, värna om de mänskliga rättigheterna, allas lika värde osv. När finansmarknaden fick ett spel så klämde regeringen fram hur mycket pengar som helst för att rädda ett antal miljonärer (varslen för de vanliga arbetarna har ju ine minskat) men att få utsatta människor att leva ett drägligt liv, ja då finns inga slantar.  Lär väl återkomma i ämnet.
Lev väl


Leos ankomst


Kallt och ovant i den stora världen

Inget fel på aptiten

Ligga på favoritkudden är aldrig fel. Han hittade kudden i bilen o ville ha den som liggplats

Så var det då dagen vi hämtade "vovven". Alltid svårt med namn men han får heta Leo. Det är en nyfiken liten krabat som verkar ha ett bra psyke. Han är orädd och lugn och verkar ha lätt för att lära sig. Kattorna är inte imponerade men de lär väl sig. Leo verkar inte bry sig särskilt om dem i alla fall.

Åter från Åland




Har nu återvänt efter en 24 timmars kryssning till Åland, (det kommer att komma ett gäng bilder från den resan). Jag har i mitt drygt 50-åriga liv aldrig varit intresserad av en sjöresa, det har varit en plåga att åka över sundet mellan Helsingborg-Helsingör. Fasan att sitta fast, sjösjuk på en båt har aldrig tilltalat mig. Men så satt jag här i höstas och funderade på födelsedags present till min hustru. Hon har under hösten följt dokusåpan "färjan" som handlade om Viking Lines Cinderella. Aha, slog det mig. Där har vi det. Sagt o gjort o innan jag hann tänka efter en andra gång, beställde jag resan. Hytt samt tre rätters middag o frukost. Betalade o gav hustrun presenten i förskott. Då var det för sent att ångra sig och hela hösten har jag gruvat mig över denna kryssning. Men det gick bra. Gudomligt god middag med löjrom till förrätt, helstekt oxfilé till mig o sjötunga till hustrun. Därefter ett delikatessbord med allehanda godsaker. Frukosten var imponerande, personalen trevlig och hytten bra. Kort sagt så var allt över förväntan. Framför allt inte en krusning på vattenytan under hela resan. Kan verkligen rekommendera denna båt och kan nog tänka mig att göra om det. Men det tänker jag inte berätta för hustrun.
I morgon hämtar vi vår nya familjemedlem. Katterna får en styvbror vilket de förmodligen inte kommer att uppskatta. That´s life.
Lev väl

Seg dag



Nu är det väl snart dags för tomtarna att gå i ide för denna gång. Men känner jag hustrun rätt, så lär han stå där till nästa jul.

Dagen har varit ganska seg, börjar tro att jag har fått höst/vinterdepressioner på gamla da´r. Men snart sänds travet på tv o fram till dess så är man hoppfull. Ett gäng miljoner så blir det emigration till ett varmare land. Tyvärr brukar det inte vara lika hoppfullt efter sändningarna, lite fattigare och inte ett dugg rikare på erfarenheter. Man läsr sig alldrig. Kvällen kommer att bestå av hockey. Först räknar jag med att Frölunda går upp i serieledning och sedan gör småkronorna vad som krävs för en final.

I Trollhättetrakten försvann försvann för några månader sedan två st män. I tidningarna benämns de som "papporna". Vad jag förstår så var de involverade med den undre världen och man misstänker att de "blåst" ett sk mc-gäng på pengar. Inte smart, men i den del av världen finns det ju ingen heder så det är väl inte så konstigt. Priset man får betala är dock ganska högt. Hur som helst så har det inte funnits ett spår efter dem förrän nu då man hittat två st gravar, den ena märkt med en av männens förnamn, läs här.  Sättet gravarna var gjorda tyder på ett visst arbete men inget som någon skulle göra för att dölja kroppar. Antingen så har man fört dessa "pappor " till detta ställe med gjorda gravar för att skrämma dem och det borde ju fungera. Men mer troligen är väl att det är några "skitungar" som haft roligt. Är det ett skämt, så är det smaklöst och man kan bara hoppas att man får tag i dem som gjort det.

I morgon blir det en Ålandsresa, sista utlandsresan på länge skulle jag tro. Så det blir inget bloggande, kanske inte förrän på tisdag efter att vi hämtat den nye familjemedlemmen.
Lev väl

Så var det klart med tillökningen



Så blir det en liten schabrodorvalp som får flytta in i huset. Vi får hoppas att han kommer trivas, kattorna lär väl bli sura. spännande ska det bli för det var längesedan vi hade hund.

Tidningarna idag skriver om folk som trillar igenom isar. För mig är det ett märkligt fenomen att man ska ut på isen så fort det blir några minusgrader. De isar jag idag sett befolkade av människor är inget som jag skulle säga vara säkra men vad vet jag. Jag är inte förvånad över olyckorna i alla fall.

Höganäs kommun har bestämt att införa en parallell ekonomi genom att införa Euro¨, läs här. På sitt sätt så kan man väl skita i vad en kommun gör men det finns andra problem. Vi har genomfört en folkomröstning där vi sa att vi ville behålla vår egen valuta. Att följa ett valresultat är grunden i en demokrati. man kan inte göra som man själv vill då blir det snart anarki. men det liger väl i tiden att skita i rättssäkerheten, något jag skrivit om tidigare.
Lev väl

Tillökning



Hustrun har fått för sig att vi behöver tillökning i familjen. Vi ska ta en titt på en av ovanstående krabat i morgon så får vi väl se. Good bye till alla utlandsresor de närmaste tio åren. Men eftersom ryssarna tagit över på alla turistorter så gör inte det så mycket.
Mer i morgon om hur det går.
Lev väl

Nytt År



Det nya året började med en väldigt vacker vinterdag. Jag hoppas att Nyårsafton varit bra.

Man kan hoppas att det nya året blir bättre än det gamla, men slår man uppdagens tidning så är det inte lätt att vara positiv. Som vanligt är det mord och elände, massa människor som brinner inne på ett disko i Thailand osv. Däremot var det oerhört skoj att se småkronorna vinna över Ryssland i JVM. Så bra spel var det längesedan jag sett ett svenskt hockeylag göra. Hoppas det kan gå hela vägen. Kunde vara kul att spöa Kanada i deras egen kula.
Lev väl

RSS 2.0