Legal knark



I Schweiz vill man legalisera marijuanaanvändandet, läs. Man anser det vara bättre att användandet sker öppet. Eftersom förbud inte stoppat knarkandet, tar man bort det. Danmark är inne på samma linje. Här ska man ge legal heroin två gånger om dagen till knarkarna. Vinsterna med det skulle vara att kriminaliteten skulle minska. Man kan ju undra om det är en tillfällighet att dessa förslag dyker upp samtidigt i två länder? Jag vet inte. Men nog  tycker att argumenten är dåliga för legalisering. Får man inte stopp på brottsligheten så legalisera. Sverige får ju inte stopp på värdetransportrånen, rattfylla osv, kanske skulle vi avkriminalisera dessa brott? Skämt åsido så tycker jag att det är allvarligt när man ger upp mot knarkliberalerna. Allt elände som narkotikan skapar försvinner inte för att det blir lagligt, men staten får ett gäng "sega" medborgare att ta hand om. Dessa lär ju inte bli mer aktiva i det vanliga sociala livet bara för att de får legalt knark.
Lev väl

Svar på kommentarer



Jag tänkte att jag skulle kommentera ett par kommentarer från gårdagens inlägg. Först vill jag bara säga för tydlighetens skull, att jag tycker det är lika avskyvärt som någon annan när en människa mördas.

Kommentaren jag tänkte svara på handlar om att har man tagit ett liv så har man förbrukat sitt eget. Jag tolkar det som om dödsstraff vore att föredra när det gäller mördare. Så som jag skrev igår så anser jag att det finns "gradskillnader i helvetet" men ett dödsstraff kan aldrig vara rätt i ett civiliserat samhälle. Det är det ultimata, primitiva straff som finns. Att en anhörig till ett mordoffer önskar det är naturligt men det är också därför rättsskipningen är överlämnad till samhället. Man ska komma ihåg att en anhörig inte mår bättre av mördaren avrättas, undersökningar i USA har visat på detta. Det är märkligt att ofta är det människor, långt från händelsernas centrum som ropar på hämnd.

När det gäller dödsstraff alternativt livstids inlåsning, gäller det i alla fall? Inga förmildrande omständigheter såsom sjukdom? Räknar vi bort de rent psykiska tillstånden så finns det andra sjukdomar eller förgiftningar som gör att man kan döda en annan människa. T ex kan man bli felmedicinerad och få hallucinationer och mörda människor man tror vill skada en. Man kan få hjärtinfarkt, sockerkoma osv när man kör bil, förlora kontrollen och köra ihjäl människor i en busskö. Vart går gränserna? Ska man straffas för en sjukdom?

När det gäller Skenebon som använde jag mig av Expressens artikel för belysa vissa frågor. Det var egentligen inte honom jag hade tänkt ha synpunkter på utan mer på det faktum att det finns en hel del mord som aldrig skulle ha skett om vården tagit sitt ansvar. Nu vet jag ju inte om Skenebon sökte till psyk för att skaffa sig en ursäkt för att få rättspsykiatrisk vård. Han är ganska unik i så fall för det är längesedan som brottslingar ville bli klassade som psykiskt sjuk. Man vet nämligen inte när man kommer ut om man har rättspsykiatrisk vård. Jag kan inte avgöra om Skenebon varit psykiskt sjuk men jag tycker nog att det inte är ett friskt beteende att begå eller planera mord. Att man döms till fängelse är inte det samma som att man är frisk, bara att man inte är tillräckligt sjuk.
Lev väl

Tragiskt



I somras mördade en Skenebo sin fästmö och dömdes till 10 års fängelse. I dagens Expressen kan man läsa en intevju med flickans pappa, läs här. Givetvis är pappan upprörd och ledsen över att det inte blev mer än 10 års fängelse när man tagit en annan människas liv. Förståeligt. och det går inte att argumentera mot hans känslor. Däremot så vill jag peka på ett par saker som sätts i fokus kring detta mord. Dels är det så att man i det svenska rättsväsendet bestämt sig för att det kostar 10 år att mörda en annan människa, längre tid om man mördat fler. Det är en något konstig inställning eftersom det finns så mycket som spelar in i ett mord. Sjukdomar, droger, pengar osv och enligt min uppfattning är det en väldig skillnad på de olika skälen till att mörda någon. Att kallblodigt mörda någon för att denne är skyldig dig pengar är något helt annat än ett mord i svartsjuka t ex. Men nu är det så och jag antar att någonstans måste man sätta gränser. När det gäller Skenebon så hade han sökt akut psykiatrisk hjälp den dagen då han mördade kvinnan.  Dessutom hade han större delen av sitt liv varit psykiskt instabil och varit föremål för "samhällets omsorg". För mig hamnar han i den tragiska kategorien av mördare som innan mordet sökt hjälp men inte fått någon. Utan att ansvarsbefria Skenebon så undrar jag om inte även samhället har sin del i detta? Hur som helst är det j-gt upprörande att psykvården sviker de som söker hjälp. Den aktuella artikeln väcker också frågan om meningen med denna typ av artikel. Jag har all respsekt för att det är viktigt för en förälder att få berätta i media om sitt mördade barn. Men dessa artiklar brukar inte handla så mycket om offret utan mer om hur billigt gärningsmannen kommit undan. Det enda det leder till är indignation hos läsaren och "hängningsmobben" kommer fram. Straff och hämnd mot en gärningsman sköts av staten och inte allmänheten.
Lev väl

Alcatraz

,
Ur dagens Aftonbladet.

I dagens Aftonbladet visar de en film där man får en lien rundtur i den nya "Kumlabunkern", se här. Här ska de farligaste och mest rymningsbenägna fångarna sitta. Må så vara, men jag hoppas verkligen att det är de livstidsfångar som inte är tänkta att någonsin få återvända till samhället. Tänk en människa som sitter inlåst under dessa förhållanden, t ex åtta år, begränsat med permissioner och ingen kontakt med andra än vakter och lika farliga fångar som han själv. Dene fånge behandlas som ett djur och kommer till slut att bete sig som ett sådant. Grattis till den familjen som får honom som granne. Hoppas ni kan sova. Är jag en "mes" som vill släppa alla fångar fria? Nej, absolut inte. Men människor ska behandlas med respekt, även fångar, och de ska inte avhumaniseras. Man mäter samhället utifrån hur man behandlar sina medborgare och denna behandling är inte human.
Lev väl

Trähattar



Dagens inlägg har inspirerats av en annan blogg, läs här.

Trähattar är en benämning på de, oftast makthavare av olika slag, som är en katastrof för oss andra. Särskilt för de som är utsatta för deras inkompetens.  Dagens trähattar är de landstingspolitiker som anser att klinikledningen på rättspsyk i Växjö är att applådera då de bryter mot lagar. Det gäller den olagliga konfiskeringen av mobiltelefoner från patienter som Växjö gör, trots flera påpekande att det är olagligt. Politikerna tycker tydligen det är bra och kallar det för civil olydnad. Hissen har nog stannat långt innan slutstation på dessa människor.  Alla är skyldiga av följa Sveriges Rikes lag, även makthavare. Det finns mängder av lagar som man tycker är både korkade och onödiga, man får ändå följa dem. Gör man inte det så får man vara beredd att ta konsekvenserna. Tyvärr kan endast dessa lagöverträdare drabbas av verksamheten får böter, dvs skattebetalarna får stå för det. Hade kanske varit annorlunda om de själva fått stå för eventuella konsekvenser? Det finns mängder av olika arbeten där du får sparken efter att ha begått brott. Att dessutom vägra följa direktiv som uppmanar till laglydnad och ändå fortsätta bryta mot lagen, skulle idiotförklara dessa. Man kan inte välja att bryta mot sådant man inter gillar, då får man försöka ändra det den poltitiska vägen. Av lag byggs land.
Lev väl

Ämnen att skriva om


"musjakt"

En kamrat frågade mig om hur man hittar ämnen att skriva om. Det är bara att slå upp en tidning så finns materialet där.
 
Igår stod det t ex i Borås tidning om hur två poliser friats ffrån misshandel då de gripit en biltjuv, läs här. Han fick ganska omfattande skador. Polisen förnekade inte att han slagit sig men att det skett då de ramlade med honom i mellan sig. Ingen annan polis som var på plats hade en avvikande mening. Nu är det ju så att det kan faktiskt ha gått till så som polisen säger. Problemet är att det alltid låter på samma sätt när poliser är anklagade för misshandel eller övervåld. Kollegorna är båda blinda och döva i dessa fall. Det hade varit skönt att fullt ut kunna lita på polisen och deras ord men så är inte fallet. Biltjuven kan lika gärna ha rätt och, tyvärr, så är väl det så att det oftast är polisen som begått fel i dessa lägen. Ett annat vanligt fenomen är att när polisen griper någon så sker nästan alltid en anmälan om våldsamt motstånd mot den gripne. Detta görs för att polisen ska skydda sig ifall de gått för hårt åt någon misstänkt.  Och så åker man dit än hårdare i en domstol. Så hur det än är, så har polisen alltid rätt och vi andra rumpan bak.
Lev väl

Censur



Den sk Alexandramannen får titta på bilder av nakna flickor. läs Han är dömd för våldtäkt och sitter i fängelse. Denna anstalt ville förbjuda mannen ifråga att ha tillgång tillen viss tidning. Orsaken var att det fanns nakna tjejer i den. Nu fick han behålla sin tidning med motiveringen att det inte var tillräckligt mycket naket!! Jag kan på sätt o vis förstå att man man kan ha synpunkter på en våldtäktsdömd mans läsvanor, men vem ska vara censor? Kriminalvården försöker hela tiden utvidga mängden av litteratur som bedöms som olämplig för de intagna och ibland blir det skrattretande. T ex har man försökt förbjuda boken "Svensk maffia" med hänvisning till att den glamoriserar gängkriminaliteten. Den som läst boken vet att så inte är fallet. I själva verket handlar det om att vissa människor tar på sig att vara moraliska väktare i vårt land och för att skydda oss andra vill man förbjuda det som man anser vara förkastligt. Känns det igen? Alla diktatur stater har haft en sådan politik och är vi som enskilda medborgare inte uppmärksammade så kan vi snart hamna där själva. Givetvis måste vi följa de lagar som gäller. Är en tidning tillåten, hur illa vi än tycker om den, så måste vi värna om dess rätt att utges och läsas. Ska den sluta sina dagar så ska det vara för att igen vill läsa den och inte för att en myndighet inte gillar den.
Lev väl

Vettigt??



Vintern har kommit. inte kul. Hustrun är i handelsmeckat Ullared o bränner surt förvärvade slantar. Hon har nog inte fattat att det är en finansiell kris.

I dagens Aftonbladet kan man läsa om ett tak i en FN-bygnad som kostat 185 miljoner kr läs här. Taket kan ni se på bilden ovan. Det verkar vara en pampig byggnad och ett vackert tak, men är det värt 185 miljoner slantar? Kan förstå att pontentaterna vill ha en trevlig konferenslokal men det känns lite utmanande att lägga så mycket pengar på detta när stora delar av världen svälter. Tydligen skulle denna summa mätta 95 miljoner barn!!! Nu är det väl så att de som styr inom FN inte styrs av några högre ideal utan de har samma maktbehov och karriärönskan som andra. Kanske kan vara svårt att se den sanna verkligheten då? Hur som helst är det väl i linje med allt annat här i världen. Gapet mellan "eliten" och övriga medborgare i världen blir allt större och allt mer utmanande.
Lev väl

Inlåsning, för vem?


Kattbilderna är för min vän, http://ssspatient.tk/

Idag har hustrun och jag besökt sonen,allt lika trevligt. När så Frölunda slog färjesatd på bortaplan så kan inte dagen ha varit mycket bättre.

Varför används inlåsning i den omfattning som det görs i västvärlden? Varför har vi de lagar vi har? I första hand är det givetvis till för att skydda staten, dvs oss alla. Sedan då? Lagarna är till för att bevara den nuvarande ordningen, att inte rubba den rådande strukturen. Vilka äger makten över den nuvarande strukturen? Ja, inte är det den "vanliga människan" utan de med pengar och maktposition. Hur gör man då för att skydda makten och pengarna? Man inför lagar som ser till att maktbalansen hålls. Den som är intresserad kan göra en undersökning på hur fördelningen av kriminalitet ser ut. Vilka sitter i fängelse? Vilka slipper? I våra fängelser idag så finns de ytterst få från familjer med pengar eller från adeln. Begås det färre brott i de besuttnas skara? Skulle inte tro det men de döms inte till fängelse. De har bra advokater, läkare osv. Ett vanligt "fyllo" har inget eget ombud och kan fällas för vad som helst. Men så är det i dagens rättssamhälle.
Mvh
Stefan

ruggigt


Vintern har kommit. En del tycker det är skönt med olika årstider, själv gillar jag inte de mörka årstiderna. Lite av ide blir det för mig.

http://www.expressen.tv/nyheter/Utrikes/1.1377638/han-lamnas-att-do-vardarna-spelar-kort

För andra gången på kort har man läst om en patient som dött utan att personal reagerat. Det är ruggigt. Man förväntar sig att man ska bli väl omhändertagen när man sökt sig till vård. Att personal kan ha en så stor brist på empati och ändå jobba inom vårdsektorn är för jävligt. Nu är ju ovanstående klipp från USA men vi ska inte tro att det är så mycker mer annorlunda här i Sverige. Inte så sällan hör man om vanvård av gamla, de får ligga i dagar utan byte av kläder, nerkissade osv. Oftast är det en anhörig som anmäler, men det händer att även personal med "stake" anmäler sin arbetsgivare. Tänk då på hur många fall som aldrig kommer till offentligheten. Hur kan det gå så? Dåligt ledarskap är väl det som först dyker upp i tankarna, men det ligger förmodligen djupare än så. Om ett samhälle blir allt mer brutalt, där var och en ser till sitt eget bästa, så smittar det givetvis av sig även till vårdpersonal. Det blir alltså en allmän degerering och en nedåtgående spiral i den allmänna moralen. Tyvärr är det vi själva som åstadkommit och det får vi leva med.
Lev väl

Inte en dag



Försökte skriva lite igår men då vill inte systemet vara med. Så är det i datavärlden.

Varje dag dyker det upp nya "avslöjanden" om giriga direktörer. Frågan är om det är deras fel eller ligger felet någon annanstans? Ägare med dålig koll?  Samhällsmoral? Kanske lite av varje. Om det vore så enkelt som om den enskilde direktören eller företagsägaren fick lida för sina excesser så vore väl att väl. Men nu kollapsar ju hela samhällsstrukturer och då får alla vara med och betala. Det man får hoppas är att det görs en ordentlig utredning om vad som skett och ansvar utkrävs. Tyvärr är det väl inte mycket att hoppas på då våra politiker verkar vara av samma skrot och korn. Där myglas det ju lika mycket. De genomför försämringar för folk som är sjukskrivna, själv har de full lön och ingen bortre gräns. A-kassa behöver de inte då de har livslångt skydd från riksdagen. Det minsta man kan begära av våra politiker är väl att de ska följa samma lagar som de själva stiftat?

Min son tycker att jag blivit revolutionär. Men det kanske inte är den revolutionära lågan som tänds utan min moraliska indignation som väcks?
Lev väl

Köpta källor



När jag öppnade  Expressens nätupplaga i morse var det första jag såg-"Jägaren smuglades till sjukhus". Läs här. En källa rapporterar till Expressen om ett självmordsförsök som "jägaren" gjort och därmed blivit förd till en psykiatrisk klinik.  Rent ut sagt är det för jävligt att personal kan tjäna pengar på andras lidanden på det här viset. Nu vet jag inte hur mycket media betalar till poliser, vårdpersonal osv för sekretessbelagd information, men skulle tro att det är några tusen. Det är ruggigt att personer kan sälja sin själ så lättvindigt och det är en katastrof för de som utsätts för dessa sekretessbrott. Inte ens inne på en låst avdelning kan man lita på att information inte läcker ut och det försvårar givetvis rehabilitering av patienten. Polisens läckor riskerar att förstöra långa och dyra utredningar med allt vad det innebär. Dessa hyenor skyddas felaktigt av lagstiftningen. Lagen om meddelandeskydd tillkom för att personal ska kunna anmäla sin arbetsgivare för diverse misshälligheter utan att behöva riskera avsked eller andra bestraffningar. Den är inte till för att skydda mutkolvar från att läcka sekretessmaterial till media. Att ingen bryr sig beror väl på flera saker. Dels är det många som tjänar på arrangemanget, även makthavare som kanl äcka vid behov. Dels på att det oftast rör människor som misstänkts för avskyvärda brott och därför är lovligt byta. Men tänk på att det finns människor som har blivit ordentligt uthängda i media och där det senare visats sig att personen varit oskyldig. Ven tar ansvar då?
Lev väl

Vård?


Underbart fin vinterdag. Har varit hemma för ett par dagar för att de att saker o ting fungerar med mediciner osv.

Vad innebär det när man säger psykiatrisk vård? Eller kanske ännu mer Rättspsykiatrisk vård? Läggs man in på ett sjukhus och behandlas som om det vore på ett "riktigt" sjukhus? Tyvärr inte. Psykiatrisk vård kan många gånger vara frivillig och då kanske det är lättare med medicineringar och få till fungerande öppenvårdskontakter. Men när det gäller rättsspsykiatrisk vård så existerar den i stort sett inte. Man låses in och låter tiden går och tyvärr blir många patienter hospitaliserade av inaktiviteten. Nu kan man ju inte skylla på den enskilde vårdaren, eller ens på överläkaren, att det inte fungerar. Att fel personal hamnar på fel ställe är en ledningsfråga och i sista ändan en politiskt fråga. Ska man få en aktiv, effektiv vård måste man höja statusen på den psykiatriska vårdarrollen. Det skulle kanske göra att mer lämpade och motiverade människor sökte sig till psykiatrin. Innan man fått ordning på detta så tror jag inte att mer pengar skulle inebära så stor skillnad. Tyvärr så låter våra högsta politiker oss tro att allt handlar om pengar och socialministern visar handlingskraft när han skjuter till ett antal hundra miljoner kr. "Svensson" går på det och tror att allt är frid och fröjd. Av de pengar som den borgeliga regeringen satsat på pyiatrin så tror jag inte att det mäkts några effekter. Personal får gå för att det inte finns pengar, avdelningar läggs ner osv. Den sovande katten på bilden får illustrera makthavarnas inställning till frågan.
Lev väl

Hängningssekatör

Lars Nylén

Hörde idag på nyheterna om Kriminalvårdens hantering av självmorden som eskalerat. Enligt Genaraldirektör Lars Nylén hade man utbildat all personal i hur man upptäcker presumtiva självmördare och hur man hantera detta. Det har kostat stora pengar. Frågan är vart dessa pengar tagit vägen eftersom peronalen själva inte uppfattat att de fått någon utbildning i ämnet. En vårdare från Norrtäljeanstalten hävdade att det enda hon sett i sammanhanget var att man satt upp en "hängningssekatör" på personalens anslagstavla. Den var till för att klippa av repet vid en eventuell hängning.  Hon trodde det var ett skämt, men det var det inte.  Oerhört cyniskt och brist på respekt för människor. Det lär finnas ett formulär som alla som häktas får besvara och där får man bl a svara på frågan om man vill ta livet av sig. Säger man nej så är man inte självmordsbenägen. Nu lägger jag inte något störra ansvar på personalen, annat än moraliskt, utan ansvaret ligger givetvis hos ledningen.  Det finns en paranoid stämning i Kriminalvården som gör att ingen vågar anmäla felaktigheter uppåt i hierarkin. Så kanske tror Generaldirektören att det verkligen fungerar eftersom han förmodligen blivit informerad om det av underordnade.
Lev väl
http://www.sr.se/cgi-bin/ekot/artikel.asp?Artikel=2445463

Trähatt

Taget från regionklinikens hemsida


Denne man är en historia för sig. Något mer narcissistisk och självgod människa får man leta efter. Problemet är att han har stor makt över patienter och personal där han arbetar. Hans forskningsresultat är tveksamma och ibland minst sagt tillrättalagda. Men så länge ingen utmanar honom, får han ju fortsätta. Av en händelse fick jag syn på två olika intervjuer med Dernevik som jag hittade på "nätet".
http://archive.corren.se/archive/2006/1/21/ij0rp6h062n9r1t.xml?category1=1096984640-4&
http://www.nwt.se/article54118.ece

Den första artikeln är från 2006 och där säger Dernevik att ungefär hälften av alla mord sker av psyksikt störda människor. Artikel nr 2 är från i år o där säger han att det sker enstaka fall av mord begångna av psyksikt störda människor. Vilket gäller?? Beror nog på den allmänna opinionen.
Lev väl


Inte överdrivet??

Hämtad från Expressen
Mat o logi för bankdirektörer???

http://www.aftonbladet.se/nyheter/article3771769.ab

I dagens Aftonbladet försvarar Nordeas styrelseorförande Hans Dalborg, 120 miljoner i pension, bankens pensionsavtal med Nordeas direktörer. Enligt Dalborg är avtalen enligt gängse normer i branschen och inte alls överdrivna. ??? Vilken värld lever Daborg och hans kamrater i? Det tror fan att de måste hålla på och trixa o fiffla för att få till alla pensionsavtal som ska betalas. Det måste hela tiden vara vinstmaximeringar och avskedande av personal så snart vinsterna minskar det minsta. Att få ihop dessa avtal låter mer som bedrägeri för mig än sunda ersättningar. Konstigt att aktieägarna inte sätter ner foten.
Lev väl

"en liten djävul"



Har varit hos doktorn o bränt min näsa. Eller som doktorn sa till min hustru-"jag har hittat en liten djävul som jag ska ta livet av".  Tre olika läkare på två dagar, det går inte att klaga på tillgängligheten. Den förste skyllde min näsblödningar helt på blodtrycket, den andre sa det kunde ha betydelse och experten brydde sig inte alls om trycket utan brände bort det han trodde var problemet. Inte lätt för en vanlig människa att förstå.
Lev väl

Inte en dag utan nya "avslöjanden"



Sjukskriven några dagar. Näsblödningar som inte ger med sig och tydligen beror på för högt blodtryck. Ja, Ja gubben börjar bli gammal...

http://www.aftonbladet.se/nyheter/article3764301.ab

Återigen läser man om guldkantade pensionsavtal i Nordea. Igår var det en "gubbe" som får 150 miljoner kr!!!! efter 1,5 års arbete. Inte illa. Idag står det om en annan "gubbe" som får 115 miljoner kr men enligt en presstalesman var det inte så uppseendeväckande då den senare förljer branschavtalet och måste jobba till han är 60 år. Detta är alltså den bank som var värst ansatt vid förra finanskrisen och var tvungen att räddas av staten. Om detta är avtal som är normala för branschen och då förmodligen för näringslivet är det bara att börja räkna på hur många miljarder som försvinner i dessa pensionsavtal. Är det då konstigt att det går åt helvete för banker å andra? Är det rimligt att vi andra ska rädda rikedomarna åt dessa girigbukar? Min uppfattning kan nog inte undgå någon men jag tror att i takt med att allt fler människor förlorar sina arbeten ju närmare kommer vi en ny socialistisk era såsom den som startade i slutet av 1960-talet. För så här kan det ärligt talat inte hålla på. Våra direktörer hävdar att det måste vara bra löner för att kunna behålla direktörerna i Sverige. Jag tror inte att det är så farligt då de flesta inte skulle få arbete internationellt. Jag ska dock medge att jag är avundsjuk. Tänk att få en lön på flera miljoner om året men för att du också ska arbeta så måste arbetsgivaren slänga på en bra bonus och en hyfsad pension. Varför har vi inga sådana förhandlare inom facket???
Lev väl

skadestånd



Första nyhet på en av våra lokalradiostationer:"- Man skadad i arbetsplatsolycka, klämde ett finger". skönt att det inte händer mer än så här i världen.

Igår försökte jag skriva om skadestånd mn det försvann för mig. nytt försök idag.

Orsaken till att vi i Sverige har haft låga skadestånd i jämförelse med många andra länder är att vi haft ett trygghetssystem som tagit hand om oss. Det har inte funnits skäl att utkräva stora skadestånd för framtida men och ekonomiska förluster. Men vad händer i framtiden? Om vi får allt sämre offentligt skydd i form av försämrad sjukkassa, A-kassa osv, måste man inte se om sitt hus då? Ponera att en byggjobbare skadar sig på jobbet. Tidigare var han garanterad sin lön i sjukpeng om han inte skulle kunna jobba mer. Idag får samme byggjobbare en bråkdel av vad han tjänar o dessutom under begränsad tid. så som det ser ut idag måste man stämma sin arbetsgivare på skadestånd så att man klarar sig resten av livet. snart har vi de sk ambulansadvokaterna som dyker upp så fort det luktar olycka o erbjuder sina tjänster. Känns som en olustig utveckling men vi har valt själva.  Det är väl också så idag att man måste tänka sig för på arbetet så att man inte skadar sig eller bränner ut sig. Inte lyfta mer än ett minimum eller lägga ner det där lilla extra som gör att man måste vara sjukskriven för utarbetning. Ingen tackar en utan tvärtom så avpolleteras man.
Lev väl

skadestånd



Riktigt rövarväder idag, värst i år tror jag. annars har dagen varit bra då jag fick det arbete jag sökt. Grattis till mig!!

Nyhetsprioriteringar



Grattis Kalmar till SM-guldet i fotboll. Kul att en lite mindre klubb fixar de stora titlarna. Skittråkigt väder men ändå var vi på en ny social träning, denna gång för att köpa en veke till vårt fotogenelement. Alltid kul att ta en sväng med hustrun.

När jag idag läste söndagstidningarna så funderade jag på vad man egentligen är intresserad av att belysa. Nu vet jag ju att det var längesedan man kunde beskylla de två stora kvällstidningarna, Expressen och Aftonbladet, för seriös journalistik, men innehållet i dessa är ändå egentligen skrämmande. Eller inte, beroende på hur man ser det. En egen, icke-vetenskaplig, utredning säger att över 90% av innehållet i dessa tidningar är skvaller, mode och kändisreportage. Resten är några vinklade mordhistorier där mkan spekulerar ganska vilt. Seriösa, grävande journalister verkar inte finnas längre. Varför kan man fråga sig? Vill vi inte läsa om det som sker i det fördolda, myglet inom maktsfärerna? Eller är det för tungt att hela tiden läsa om bekymmer o elände? Ja, jag vet inte men ett bekymmer tror jag att det är då vi inte blir ordentligt informerade om vad som verkligen sker i samhället.
Lev väl

Lidande


Idag har hustrun o jag varit på social träning. Vi har varit på lokal julmarknad. Hustrun sätter en pistol i nacken och säger:"- nu åker vi". Skämt åsido, det var trevligt o för första gången i vuxen ålder drack jag choklad med vispgrädde o åt ostsmörgås.

2009-01-01 kommer 31 000 människor att förlora sin sjukpenning. De som inte kan arbeta får söka socialhjälp med allt vad det innebär av minskade ekonomiska förutsättningar och osäkerhet om man verkligen får socialbidrag. Det är, rent ut sagt, för jävligt. Först tog de styrande bort ett antal diagnoser för att få ner sjukskrivningstalen och nu då så förbjuder man människor att vara sjuka. Jag tänker ofta på de människor som med sitt blod kämpat för att de sämre lottade skulle få en drägligare tillvaro och hur vi, som ändå har det hyfsat än så länge, låter detta ske utan protester. Men vi är ju rädda för att förlora vårt hus eller vad det kan vara. Vi är uppbundna i det ekonomiska ekorrhjulet. Det kommer ju å andra sidan att innebära att när det snurrat en varv är vi tillbaka där människor återigen måste kämpa för sina rättigheter. Ja, ja inget nytt under solen. Undrar bara varför man inte kan använda någon procent av de 1 500 miljarder ,som regeringen lämnade som garanti för bankernas äffärer, till vårt sociala trygghetssystem?
Lev väl

fängelse


Denna bild är för min vän http://ssspatient.tk/. Vill påpeka att elementet som katten ligger vid är så varmt att jag inte kan ta i det. Hon ligger där för jämnan.
Skulle varit på jobbintervju men råkade ut för en kraftig näsblödning så det fick ställas in. vore pinsamt att komma med blod på kläderna och papperstuss i näsan. Men så är livet. "Är det inte det ena så är det det andra, sa flickan som blödde näsblod".
120 normalplatser (T-huset)


Byggnation av T-huset, anstalten Kumla
Kriminalvården bygger ut anstalten Kumla med 120 normalplatser.

Byggstart: 2008
Planerad inflyttning: Mars 2010
Aktuell status: Byggnation pågår (bilden ovan är tagen i oktober 2008)

Bilden ovan är hämtad från http://kriminalvarden.se/.  Här är alltså vårt senaste tillskott i att säkra upp det dagliga livet för våra medborgare. Det som är i förgrunden är kulvertar som fångar o personal ska förflytta sig i. Risken att rymma är ju överhängande om man får gå ovan jord. Ett par års inlåsning här, lite tillhörande programverksamhet i uppfostringssyfte så är fången redo att komma ut i samhället som en ny, trygg människa. Arbete och tryggad ekonomisk situation är garanterad. Aldrig någonsin behöver vi vara rädd för denna människa mer. Eller?
Lev väl


psykiatri


Skulle lagt in en bild men systemet fungerade inte. Skit samma. Dagen har varit bra, lugn o sansad. Har snaggat mig idag då jag ska på en jobbintervju i morgon. Gäller att se så bra ut som möjligt.

Tittade på Insider igår och man kan bara konstatera att psykiatrin är i fullständig kris. Man tog upp några uppmärksammade våldsbrott som skett i Sverige och gemensamt för dessa var att de sökt hjälp men på olika sätt blivit avvisade. Hur många mord och elände för många människor hade man kunnat undvika? En hel del skulle jag tro, även om man aldrig kan hindra allt.

Mamman till den man som mördade en 8-årig pojke i Jönköping sa något som verkligen är tänkvärt och jag tror dessutom att det är sant. Hon sa att arbeta med psykiskt sjuka kräver engegemang och är tung psykiskt.  När personal tappat "gnistan" eller blivit blasé ska de inte arbeta kvar eftersom de inte kommer att engagera sig fullt ut. Man tappar också fokus och förringar problem. Därigenom tar man inte hand om patienterna på rätt sätt. Man kan heller inte ha ett arbete inom psykiatrin enbart för att det inte finns något annat, det skapar ingen motivation till ett bra arbete. Tänkvärt och bra uttryckt av denna mamma. Jag lär återkomma i ämnet.
Lev väl

Historia


Från dagens Aftonbladet 081105

Jag, såsom många andra runt om i världen vaknade i morse men förhoppningar om en bättre värld. För första gången har USA valt en svart president. Han verkardessutom inte ha de kopplingar till finansvärlden som Bush har haft. Nu tror jag inte att Obama kan lösa allt i en handvändning, han har ju dessutom att ta över ett land i djup kris. Men bara det faktum att en svart man valdes, innebär historia. Och även om han måste visa tuffhet för sin hemmaopnion så har han ändå sagt sig vara för dialog istället för krig. Får han bara en rejäl chans så får vi se. Det återstår väl också att se om han överlever till nästa valperiod för bara det faktum att Obama är svart gör honom till måltavla för högerextremister och kristna högern. Å skulle han falla offer för ett attentat utfört av en vit högerextremist kan det brinna till ordentligt i USA. Men som sagt, förhoppningarna finns där.
Lev väl

Inget särskilt



Gårdagens blogg blev censurerad men det får man ta ibland. Får inte trampa någon på tårna som inte förtjänar det. Annars har dagen varit lugn. Tråkigt väder men jag lever inte upp förrän i april så det är väl inte mycket att göra åt.

Hade genom mitt arbete kontakt med en öppenspykiatrisk mottagning idag och det slår mig gång på gång hur illa människor mår. Det söks hjälp men den som kan erbjudas är inte tillräcklig. Vill man vara inlagd så är det oerhört svårt att få plats på frivillig väg. Så gott som alla grova våldsbrott de senaste åren har skett av människor som på ett eller annat sätt sökt hjälp men inte fått det i tillräcklig omfattning, många gånger inte alls. Det går också människor omkring med oerhört "skeva" tankar som vi inte tar tag i. Inte förrän tragedin skett blir det fart och då kommer också all världens anklagelse mot gärningsmannen. De som inte handhar den vård som krävs för att stoppa dessa tragedier går fria.
Lev väl

Doktorsguiden


Återigen en vacker vinterdag och återigen har inget blivit gjort. Har nog blivit ganska lat på gamla da´r.

För skojs skull var jag inne på Doktorsguiden och "forskade" lite.  För de av er som inte vet vad Doktorsguiden är så kan jag berätta att det är en hemsida som någon startat för att patienter ska kunna lämna omdömen om sina läkare. Behöver kanske inte nämna att läkarna inte är så förtjust i denna sida. Hursom helst var jag inne och kollade på sidan idag. Det som slår en är att psykiatriker överlag får mycket sämre betyg av sina patienter än andra delar av läkarkåren. varför kan man ju undra? Visserligen är det väl lättare att bli omtyckt av sin patient om man gör ett snabbt botande, t ex kirurgi. Men det är nog inte hela sanningen. Jag har träffat många läkare som själva säger att det inte är de bästa (snällt sagt)  läkarna som blir psykiatriker. Av de psykiatriker jag träffat så är det en försvinnande liten del som ingett något förtroende. Flera har varit direkt otrevliga mot sina patienter och då kan man ju undra över varför de arbetar med psykiskt sjuka patienter? Kan det vara maktpositionen över redan svaga grupper som lockar? Skit samma, dåligt rykte har de i alla fall och det visar sig också i Doktorsguiden.
Lev väl

Minnesmärken


Taget från Aftonbladet 20081101

Det har varit en vacker vinterdag idag, solsken och några minusgrader. Har tyvärr inte utnyttjat den då jag var på 50-års kallas igår med ett 20-tal arbetskamrater samt hustrun(katt bland hermelinerna). Det var väldigt trevligt men det kräver sin tribut dagen efter. Men det är det värt.

Sjöfartsverket vill riva ett tiotal fyrar runt om i landet. De behövs inte och kostar pengar att underhålla. Frågan uppstår hos mig: -Har vi verkligen inte råd att behålla vårt kulturarv? En tiondels promille av de pengar som finansmarknaden är garanterade av staten skulle förmodligen räcka för att sköta dessa fyrar flera år framåt. Fyrarna har under många år varit livsviktigt för vår sjöfart och därmed utveckling av landet. Det vore tragiskt att ta bort dessa landmärken i vår svenska natur. Nu är ju fyrarna inte det enda som hotas i vår räntepunktsstyrande ekonomi utan det mesta av byggnader och annat historiskt intressant är i farozonen eftersom det inte finns pengar att ta hand om dem.  Men det är ju bara att återkomma till de 1500 miljarder kr som plötsligt dök upp för att rädda finansmarknaden för att inse att någon stans finns det pengar till en bra välfärd för alla och bevarande av vårt kulturarv.
Lev väl.

RSS 2.0