Dumheternas gräns nådd?



Katten vet förbanat väl att hon inte får ligga i sängen. Låtsas om som om ingenting hänt och verkar nästan medvetslös, tror ingen ska röra henne då.

Årets sista dag och mycket dumt har hänt under året men frågan är om inte de bilister som misshandlade en vägarbetare står för det dummaste i år. Läs här. Hur kan man stanna sin bil och hoppa ur för att misshandla en vägarbetare för att de inte kom förbi vägarbetet fort nog, tre st dessutom mot en ensam arbetare. "Kaxiga" gubbar. Vad tänker man? Att vägarbetaren står där för sitt höga nöjes skull, att han satt upp begränsningar i trafiken för att jävlas? Eller är han där för att vi ska kunna köra tryggare på bättre vägar? Jag har själv arbetat på vägbyggen en gång i tiden och det är ibland förenat med livsfara. Många bilister har inte den minsta respekt för vägarbeten. Å när man arbetar kan det vara enkelt att någon gång trampa utanför avstängningarna eftersom det är lätt att bli immun mot trafiken. Så ni som kör förbi vägarbetare, sänk hastigheten och ta det lugnt.
Gott Nytt år

Praise the Lord



Hustruns dator är lagad. Eller kanske inte lagad utan mer ny. Hon hade tydligen lyckats bränna allt som var löst i den, ja även det som var fast. Så vi lämnade in en dator för lagning och fick tillbaka en ny burk, processor, moderkort och fläkt. Det får nog betraktas som en ny dator. Sonen brukar skylla hustrun för att fylla datorern med en massa skit så vi får väl se hur länge den håller.

Nyår i morgon. Får man ha en önskan inför det nya året så skulle det vara att människor i ansvarig ställning tar sitt ansvar och ser till att rättssäkerheten i landet upprätthålls. Skulle även vilja se Socialstyrelsen agera mer kraftfullt utifrån de mandat de har. Som det är nu så är ingen varken imponerad eller rädd för en anmälan till Socialstyrelsen, det borde givetvis vara tvärtom.
Lev väl

Flytthjälp



Idag har jag o hustrun agerat flytthjälp åt sonen. Massa påsar och lådor har det varit att bära idag. Som tur är så hade redan de största möblerna redan flyttats. Men fy fan vad det är tungt med böcker. Å att återigen sätta ihop IKEA möbler utan bruksanvisnning kan ta sin tid.

Men sonen; Nästa gång blir det flyttfirma!!!

Hörde nyss på radion att singlar föredrar att stanna hemma på Nyårsafton. Det trodde jag alla redan visste. Nyår och midsommar är ju amatörernas aftnar.

Det går inte en dag utan att det dyker upp reportage om svältande barn i Afrika, läs här. Jag menar inte att man inte ska skriva om det men är det inte jävligt konstigt att detta ska pågå, år efter år? När finansmarknaden kraschade så fanns det plötsligt hur mycket pengar som helst till att stötta kapitalet så att det inte blir alltför många miljonärer som hamnar i fattigdom. Men när man ska skrapa ihop lite biståndspengar så skruvar samma personer på sig och skänker möjligtvis en mindre slant för att döva sitt samvete. Nu ska man inte ta bort ansvaret från de regionala ledarna som ofta lever ganska bra medan deras folk svälter. Men kan FN gå in i Irak för att ta bort en diktator så borde man väl lätt kunna ta över något litet Afrikaland?  Men de har ju inga pengar att bidra med dessa svältande människor så intresset för dem är marginellt.
Lev väl

Vårdplaner


Cell från Långholmen

Har nu två dagar i rad promenerat med mina "stavar", det var längesedan. Kallt och jag önskade att jag ägt ett par långkalsonger. Nu gör jag inte det så jag får frysa.

Under nästa år ska Socialstyrelsen specialgranska vårdplaner inom psykiatrin, främst inom öppenvården och den öppna tvångsvården. När Socialstyrelsen granskar en annan myndighet så lämnar man besked till den det berör och beställer tid för besök. därefter sätter man sig ner med någon chefsperson och diskuterar ev felaktigheter. På samma sätt går det till när Socialstyrelsen ska agera efter anmälan om brister eller felaktigheter. När jag i december träffade en representant för Socialstyrelsen påpekade jag att man inte kan granska myndigheter på det sättet, åtminstone inte efter anmälningar. Man måste göra oanonnserade besök och även träffa anmälaren. Annars blir det bara ruffel och båg, men jag inga förhoppningar om att det ska ske någon förändring. Nåja, det var en liten avvikelse från ämnet som är vårdplaner. Som återkommande läsare av denna blogg käner till så har jag ett visst släktskap till en annan bloggare, Pat Punkt. I 5 års tid så har jag krävt att få se en vettig vårdplan med uppgifter om delmål och mål generellt med vården. Ännu har jag inte sett någon värd namnet och det är för jävligt. Skulle det finnas något delmål kan det lätt ändras om det inte finns personal. En patient kan omöjligt veta vad som krävs av honom utan allt bygger på enskilda vårdgivares godtycke. Ingen annan stans där det kostar så mycket pengar varje dag hade kommit undan med det som rättspsykiatrin gör. Inte ens de landsting som skickar sina patienter till andra landsting för vård på deras kliniker kollar upp vad de får för sina pengar. Mycket märkligt.

Återigen har "barnflickan från Knutby" varit på första sidan i Expressen, läs här.  Hur kan man fortsätta jaga den tjej som ändå har betraktats som sjuk och hur kan det komma sig att media alltid vet var hon tar vägen när hon lämnar kliniken i Vadstena. Är det personal som tjänar pengar på att lämna info till pressen? Beskyller ingen men man kan ju undra. I artikeln kan man också läsa om hur vårdfilosofin är på Vadstena, att patienten så långt som möjligt ska vara delaktig u upplägget av vården. Tillåt mig småle, om inget sensationellt skett de senaste åren så är det inte sant. Ock som ni vet har jag ju klassat forskningschef Mats Dernevik som en "trähatt". Han är en  humbug som utan vidare fejkar ihop resultat för att passa hans ego.
Lev väl

Gamla bilförare



Hustruns dator inlämnad, förhoppningsvis så lagas den under dagen. Frun är lite abstinent över att inte ha tillgång till "nätet".  Så är det i dessa datatider.

Läste i tidningen idag om att man inte ska hälsoundersöka äldre bilförare, läs här. Det skulle vara lite känsligt för pensionärerna att genomgå en sådan undersökning. Jag frågar mig varför? Bevisligen blir man i sämre skick med åren och även om inte alla blir skröpliga och olämpliga som bilförare är det nog tillräckligt många för att ha regelbundna hälsokontroller över en viss ålder. Man kan ju fråga sig om det inte är så att det kanske är känsligt för politikerna att lägga fram förslaget. Det är trots allt 1,5 miljoner pensionärer eller så som man kanske inte vågar stöta sig med. Många röster att förlora är det.
Lev väl

Anhörigas hämnd


Bild på gamla hospitalet i Växjö.

För tredje gången sedan min Turkiet resa i augusti, har jag ont i örat. Övertygad om att jag smittades av ryska bakterier på semestern. De nör och hade sig överallt och utan att hålla för munnen och så. för var vi rädda för den"Ryska björen" i form av deras soldater, nu kanske vi ska vara rädda för deras bakterier?

I dagens Expressen kräver tre mammor som fått sina barn mördade, att straffen i Sverige ska höjas för mord, läs här. Deras upplevelser och krav går inte att argumentera emot, det vore som att svära i kyrkan. I motsvarande situation hade jag säkert haft samma inställning som dessa mammor. Men det är tur att hämnd och rättsskipning inte sköts av den enskilde medborgaren, det skulle bli kaos och anarki. Det är illa nog när politiker försöker få billiga poäng genom att blåsa under allmänhetens blodtörst. Jag vill göra klart att jag egentligen inte har någon synpunkt på eventuella strafflängder men jag värjer mig mot att anhöriga ska få avgöra strafftider. När mammorna säger att det inte är av hämnd utan av respekt för offren som man vill ha längre straff så tror jag inte att de är ärliga. Brutalt uttryckt lär offren skita i det, men de anhöriga tror att man ska få ro i själen. Tyvärr är inte det sant. Inget kan lindra förlusten av en anhörig. Däremot kan den egna sorgen förvärras när man upptäcker att hämnden inte ger någon lindring. Det är en svår problematik som inte får lämnas åt anhöriga eller populistiska politiker.
Lev väl 

Annandag Jul



Allt är inte tråkigt i den rättspsykiatriska miljön.

Jag vill tacka för alla gratulationer på min namnsdag. Kaffe på sängen var mysigt (om det hade skett).

Hustruns dator har börjat "balla ur", hatar det för är ett jävla jobb att få igång den igen. Å när man inte kan något om datorer så går det med guds försyn. I och för sig så finns det folk som lever på att laga sådant så vi får väl se. Sårbar är man ialla fall när den går sönder.

Bunker



"Bunkern på rättspsyk i Växjö"

Juldagen. Gårdagen försvann i ett jehu. det är lätt att föreställa sig alla mammor och fruar(oftast de ialla fall), som stressat med städning o annat julstök och är helt slut på julafton. Å så går det över så fort, måste kännas lite otacksamt.

Bilden ovan föreställer "bunkern" på rättspsyk i Växjö. Åtminstone är utsidan riktigt ogästvänlig. Inne har jag varit en gång då den var alldeles nyöppnad och den skiljer sig inte nämnvärt från andra kriminalvårdsanstalter. Nä visst, det är ju inget fängelse, det är ju ett sjukhus. Glömde bort det. Här ska alltså sjuka människor tas om hand under den första tiden innan man placeras på en avdelning, inga egna kläder, saker osv. Det känns som en återgång till en mentalvård som skedde för hundra år sisodär. För egen del så känns det både sjukt och bisarrt att bygga något sådant på ett sjukhus. Men i ärlighetens namn så är det nog Kriminalvården som begärt en kriminalvårdsanpassning av sjukhuset eftersom det är många av deras fångar som tillbringar tid på sjukhuset. Och eftersom kriminalvården betalar en hel del pengar för dessa platser så vill nog sjukhusledningen hålla sig väl med kriminalvården. Att man sedan lägger moral och etik åt sidan när det gäller god vård är väl skit samma, bara slantarna rullar in.
Lev väl

Julafton



Här firade vi jul i år, på utslussningsavdelningen på rättspsyk i Växjö.



Godisbordet.



Skinka, revben, prinskorvar osv



Sill, laxpaté och ägghalvor.



Lax.

Vill tacka patienter och personal för det goda julbordet och den mycket trevliga stunden tillsammans. Höll på att säga att jag gärna gör om det, men då ljuger jag. Nästa jul är väl förhoppningsvis någon annan stans, i mera fria former.
God jul

Jul



Da´n innan julafton. Tidigare var det en stor dag för mig, framför allt när barnen var yngre. Kvällens väntande på att skinkan skulle bli klar, lukten som spreds i huset och sedan provsmakningen. Det  sitter kvar än i minnet. En gång hade hustrun gjort klart skinkan redan på dagen, medan jag var på jobbet, så var den dagen förstörd. Numera är det inte alls samma sak. Ofta har vi firat jul med barnens och deras familjer men i år blir det lite ovanligt. Vi ska nämligen fira på den rättspsykiatriska kliniken i Växjö, men det ska bli kul.

Jul är en stor högtid för många och den firas i glädjens och förväntans tecken. Men inte för alla och man kan skänka en tanke till de som inte har det så bra, sjuka, inlåsta, alkoholist familjer osv. Tyvärr så skriver tidiningarna ganska mycket om det och på ett sätt är det synd, för man ska tydligen ha lite dåligt samvete om man har det bra. Kanske kunde media vara lite försiktiga med alla tragedireportage dagarna innan julafton. De som lever under sämre omständigheter vet ju det ändå.
God jul

Kriser och agerande

Skulle lämnat bilen men det kändes lite pinsamt att fotografera någon annans hus. Men mycket vackert ljusbesatt.

Skulle lämnat bilen men det kändes pinsamt att fotografera någon annans hus. Men mycket vackert ljusbesatt var det.

Jag har många gånger fått anlednng att fundera över människors agerande i krissituationer. Det jag lärt mig är att vad som helst kan hända och inget ska överraska en. Inga reaktioner är fel och inga är rätt. Därför är det så obehagligt när journalister kör upp en mikrofon i näsan på folk som nyss drabbats av en katastrof. Saker kan sägas som aldrig går att ångra och många ord kan bli helt fel och aldrig ens menade. Låt människor vara ifred de första månaderna efter en tragedi. Journalister osv menar jag givetvis. Vänner och bekanta ska givetvis kunna fråga och stötta. Men har man någon gång drabbats av en tragedi  så lär man sig fort att de man trodde sig kunna lita på, de försvinner. Andra blir klippor som man aldrig trodde de kunde vara. En del familjer splittras fullständigt, andra sluter sig samman. Hur kan det bli så? Jag har inget bra svar, eller rättare sagt inget svar alls. För jag förstår inte. Borde inte den närmaste släkten och vänner ställa upp obetingat? Man kan tycka det och man tror det till den dag man drabbas, då är de väck som en avlöning. De vanligaste exemplen är väl egentligen när någon blivit svårt sjuk, då försvinner många människor i den drabbades närhet. De kan tycka att det är svårt att hantera någon annans sjukdom. Men, hallå, det är ju den sjuke som är sjuk och ska hantera sin situation, de andra ska bara stödja. Hur som helst så är livet bra underligt och det är fascinerande när nya vänner dyker upp i kristider.
Lev väl

Oanat



Ny krisbranch efter finanskrisen. Porrindustrin förlorar massor av pengar eftersom folk lägger ut sexfilmer på sig själva på nätet, läs här. Jag kan nog tycka att det är ganska bra. Porrindustrin har nog skadat en och annan människa, oavsett kön och man får tro och hoppas att de privatinspelade filmerna bygger helt på egen vilja. Kan inte bli lätt att komma till Arbetsförmedlingen: Vad har du gjort de senaste åren?- Nuppat på film. Vad kan du? -Det som förekommer i filmerna. Lär ju inte bli anställd på någon förskola i alla fall.

Svenska rättschefer, polis, Kriminalvård osv, har kommit fram till att det behövs cirka 1475 ny fängelseplatser inom de närmaste åren. Detta beror på att polisen och åklage får utökade resurser och griper därmed fler människor och därför fler i fängelse. Straffen ska också bli längre och eftersom alla som har straff över fyra år måste börja på Kumla måste väl den byggas ut än mer. Kriminalvården går redan idag med underskott och får inte de mer pengar kommer det att gå riktigt illa. Det finns idag anstalter med minimal bemanning och bevakningen sköts genom sk "fotboja". Problemet är att även fångar behöver mänsklig kontakt och hjälp med att ordna sin tillvaro på utsidan. Jag vet inte vilka kunskaper höga vedebörande har men det förefaller ofta som de inte vet vad som försigår längst ner på "golvet". Kanske tror man att det fungerar idag eller också så ljuger man. Fungerar gör det i alla fall inte fullt ut och mycket beror på att allt mer ska göras av ständigt minskad personal. Men man kan alltid låsa in ett gäng fångar o låta de sköta sig själva. Elstängsel och beväpnade vakter så de inte kommer ut i förtid och när de kommer ut, direkt till rättspsykiatriska kliniken i Växjös bunker. De lär i alla fall inte fungera bland oss "vanliga".
Lev väl

Fru Justitia



I dagens Expressens, kan man läsa på ledarsidan om förföljelse av kristna i Turkiet, läs här.  Det är givetvis avskyvärt men all form av förföljelse av oliktänkande och andra. Men när jag läste artikeln så slog det mig återigen: Vi själva då? Hur bra är vi på de demokratiska fri och rättigheter? De senaste dagarna har vi läst om de underliga turerna i Quick- rättegångarna. Hur enkelt det varit att döma någon för flera mord. I ett rättssamhälle ska det finnas bevis som utesluter alla tvivel innan man döms. Åklagaren har dessutom att ta upp omständigheter som talar till den misstänktes fördel. Men icke. Att döma en psykiskt sjuk människa är enkelt och media hakar på. Vilka smaskiga historier det varit, skit samma om de är sanna. Pratade en gång med PO (Pressombudsmannen) om detta. Jag undrade av ren nyfikenhet om tidningarna kunde skriva vad som helst? Hans svar var att när det gäller uppmärksammade brott så tillåts en hel del spekulationer, även om det inte finns det minsta spår av sanning. Det är faktiskt ganska intressant . Rättens ledamöten är ju läskunniga och skrivs det då en hel del osanningar som gör den misstänkte till en värre person än han i själva verket är, så påverkar det givetvis utfallet i en rättegång. Att det sker felaktiga domar i Sverige är ingen hemlighet och det går nog aldrig att undvika helt men när man skiter i riktig bevisning är det allvarligt. Våra förvaltningsdomstolar (Länsrätter, Kammarrätter osv) är ännu värre. Där råder rent godtycke. De har ofta att avgöra i tvångsvård, körkortsärenden osv och har många gånger stort inflytande på en människas liv.  I alla tvångsärenden döms i ca 95% av fallen till myndigheternas fördel. Är verkligen myndigheterna så säkra på sina tvångsåtgärder och så välunderbyggda att det motiverar 95%? Av egen erfarenhet tror jag inte det. Som jag nämnt tidigare så finns det ganska många människor inspärrade som av olika nledningar inte borde vara det.  Andra körs över av andra myndigheter som socialtjänst, Försäkringskassa, Arbetsförmedling, Kriminalvård osv men intresset i media är minst sagt ljumt. Ännu mindre intresse finns det från politikernas sida, de kan ju dessutom vinna billiga popularitetspoäng på de svagaste i vårt samhälle.  Men intresse över hur andra länder behandlar sin medborgare är stort. Men det är som det alltid varit, ta bort fokus från hemmaplan genom att attackera utomstående.
Lev väl

Fredagskväll



Har varit hemma ett par dagar och det har gjort gott. Ska vara hemma ända till 7/1 så det blir säkert bra.

Idag har jag ingen fantasi att skriva egentligen. Vill man hitta något så är det egentligen bara att kolla upp media, så får man den ena dumheten efter den andra. Men man kan ju konstatera att regeringens "jobbprogram" är ett fiasko. Det är väl ok att säga att alla ska ut i arbetslivet när det är brist på arbetskraft och mitt i en ekonomisk uppgång. Man slog sig för bröstet och visade hur många arbeten man åstadkommit men glömde att tala om att det berodde på den förra regeringen, som i sin tur hade otur att uppgången kom strax efter valet. Men så är det i politiken. Det är väl nu i dessa kristider som jobbpolitken ska visa sitt rätta ansikte. Och ska man gå på spådomarna så blir det en historiskt hög arbetslöshet. Detta samtidigt som allt fler blir utan sjukbidrag och a-kassa. Socialtjänsten kommer inte att ha råd så tyvärr så tror jag at det blir en katastrof för många människor. Och det är märkligt att borgarna alltid lyckas rasera Sveriges ekonomi varje gång de haft makten. Nu kabn de i alla fall inte skylla på att staten haft för mycket att säga till om. För företagen skriker ju om ekonomisk hjälp och mer styrning. Så kan det vara.
Lev väl

P.s Hispaliv har bytt bloggadress till http://www.hispaliv.blogspot.com/

Trähattar o Knickedicker


Bilden få symbolisera rättens tjänare.

Har idag suttit och filat på en JO-anmälan rörandes en länsrätt. De har en förmåga att vrida och vända på allt, men aldrig följa lagen. Ena året ska patienten inte äta medicin för att kunna bli utsläppt, nästa gång måste han äta medicin. Det blir bara ett stort frågetecken av allt. Lagen om rättspsykiatrisk vård är solklar, den som betraktas som frisk ska omedelbart skrivas ut. Sverige har skrivit på internationella konventioner om detta. De kom till en gång i tiden då Sovjetstaterna använde sig av psykvården för att låsa in oliktänkande. Enligt Sverige var detta hemskt att ha friska mäniskor på mentalsjukhus. Idag är vi där själva och ingen bryr sig. Jo, om det gäller något annat land i Afrika möjligtvis. Är detta då ett problem? Det är ju faktiskt så att man vårdas inom rättspsykiatri för att man begått brott, många gånger riktigt grova sådana. För var och en borde det stå klart att det är ett problem utifrån rättsäkerhetsaspekter. Om vi tillåter detta, vart går nästa gräns? Så länge en lag finns så ska det dömas efter den. Ingen domstol ska tillåtas att döma efter eget satta moraliska värderingar och det sker regelbundet i länsrätterna idag. Därför platsar Länsrätterna och dess företrädare i min katagori av "trähattar och knickedicker".
Lev väl

Fortsättning från igår



Bestämde mig idag för att tacka nej till den nya tjänsten, tror inte att det skulle passa mig. Måste också få ordning på mitt fladdriga blodtryck, innan jag hittar på nya saker.

Följetongen Thomas Quick fortsätter även idag. Mycket pajkastning är det mellan kända företrädare för det juridiska och psykiatriska systemet. Nu har man plockat fram 30 år gamla händelser för att visa att Quick är kapabel till vad som helst. Det har varit knivskärningar och grova övergrepp på pojkar. Nu kan jag ju tycka att det är ganska ointressant. Quick kan ha begått dessa brott igår och det skulle fortfarande inte ha någon bärighet för hur dessa utredningar gått till. Någon av de inblandade juristerna sa att det kan möjligen blivit fel i en eller två mordåtal men för övrigt så var man säker på sin sak. ??? Har man gjort ett mord så kan man lika gärna dömas för flera, skit samma om man är skyldig eller ej. Men det kanske är så att vi övriga medborgare inte tycker att det är så trevligt när man dömer oskyldiga för att förbättra sin statistik. Vi kanske hellre vill att man får fast det riktige mördaren? Oavsett om Quick är skyldig eller ej, så får man inte tumma på beviskraven bara för att man tycker en person förtjänar det. Det får inte finnas några tvivel när någon dömts för mord.
Lev väl

Det gäller att klara sig




Thomas Quick skandalen fortsätter. Plötsligt är en massa journalister på hugget för att sätta åt inblandade tjänstemän. Men var vart ni när det begav sig? När stolligheterna satte igång. Mitt minne är att i stort sett varenda journalist försökte överträffa varandra i jakten på smaskiga detaljer kring Quick. Som vanligt lyste den seriösa, undersökande journalistiken med sin frånvaro.

Men det är inte bara journalisterna som vaknat. Det gäller för de berörda tjänstemännen att försöka rädda sitt skinn. Idag skriver förre chefen för Rikskriminalen, Jan Olsson, i en debattartikel om "Quick och den blinda rättvisan", se här. Sent ska syndaren vakna. Han hoppade visserligen av efter ett par mordutredningar men sedan då? Han påstår i en tv-intervju att han försökt hävda Quicks oskuld, internt inom organisationen.  Att gå ut i media är inte hans grej, säger han. Vad innebär det? Jo, han accepterar rättsröta och att oskyldiga dömts till fängelse av lojalitet till sin organisation. Eller egen karriär? Ja,jag vet inte men något större förtroende inger det inte och tyder inte på någon avancerat civilkurage. Det känns som om att det nu gäller att rädda sitt eget rykte och skyll allt på åklagaren. Visst, han har väl huvudansvaret men de andra är också skyldiga. Framför allt de som idag säger att de visste att Quick var oskyldig.
Lev väl

Rättsskandal



Katten sover gott, liksom många inom rättsväsendet.

Jag har tidigare skrivit om rättsosäkerheten i Sverige och i gårdagens tv-program "Dokument inifrån" belystes frågan än tydligare. Som ingen kan ha missat så handlar det om att Thomas Quick tagit tillbaka alla sina erkännande kring de mordfall han dömts för. Redan tidigare har flera seriösa företrädare för rättsväsendet protesterat mod domarna då de ansett att det har varit omöjligt med Quick som gärningsman. Flera olika tingsrätter har dömt honom för mord på minst sagt lösa grunder. Tv-programmet visade upp en mängd konstigheter såsom utelämnade bevis för Quicks oskuld, "couching" av polisen så att Quick sa de "rätta" sakerna, underkännande av SKL resultat osv. Jag har ingen aning om Quick är skyldig eller inte, eller om han bara vill hamna i rampljuset igen. Men det är egentligen ganska ointressant eftersom bevisen har varit minst sagt obefintliga och då ska man inte dömas, även om man erkänner själv. Att sedan ta en psykiskt sjuk människa, ge honom obegränsat med "mediciner" och sedan tycka att man gör en seriös utredning, är för jävligt. Jag tycker som många andra att flera huvuden borde rulla nu. Först o främst så givetvis Christer Wan de Kwast, åklagare, terapeuter på Säters sjukhus samt utredande polis.Även ansvarig chefsöverläkare borde fråntas sin läkarlegitimation när han tillåter detta mot en patient som är satt i hans vård. Försvarsadvokat Claes Borgström kan inte anses ha gjort ett seriöst arbete i sitt försvar av Quick men förmodligen tjänat grymt med pengar på de olika rättegångarna så ett bedrägeriåtal kanske? Till slut så har jag en liten undran. Hur kan man vara med om att döma/ sätta dit en oskyldig och sedan se sig i spegeln med gott samvete?
Lev väl

Kriminalvård



Tredje advent, julen närmar sig med stormsteg.

Kriminalvården har lyckats med att få ner antalet rymningar. Från öppna anstalter är det några hundra och från de slutna en handfull rymningar. Att rymma från öppna anstalter är ju inget märkvärdigt, det ligger i begreppet öppen att det inte finns murar. Däremot är det mer anmärkningsvärt att rymningarna från slutna anstalter är sex st. Frågan är om det skett i samband med permissioner eller regelrätta rymningar. Hur som helst så bakom dessa siffror döljer sig ett hårdare klimat från Kriminalvården. Färre permissioner och längre tider på de slutna anstalterna. Ibland har det tom varit så att folk har "muckat" efter ett längre straff utan att ha haft någon återanpassning. Inte kul att få dessa som grannar, med allt vad det innebär av frustration, ångest och hat. Nu när Kriminalvården stoppat rymningarna från fängelserna, har man börjat oroa sig för transporterna till och från anstalterna, häkten osv. Vad blir nästa steg? Beväpnad eskort vid transporterna? Ingen forskning har kunna bevisa att hårdare straff och tuffare tag mot fångarna skulle innebära mindre kriminalitet. Det är som den gamla terrorbalansen, var och en trappar upp för att visa sig starka mot den andre. Det är inte förrän någon vågar ta första steget till en mjukare framtoning som det blir ett bättre samhälle.
Lev väl 

För jävligt



Firmafest igår. Lika kul som vanligt men något segt idag. Ändå var jag hemma förhållandevis tidigt, ca 3, mot andra gånger. Man börjar bli gammal.

Dödsfallet på häktet i Mariestad har fått en fortsättning läs här. Tidgare har ju häktesvakterna friats från att klandras för en´intagens död. Han hade hängt sig o när vårdarna kom in i hans rum så skar de inte ner honom eftersom de ansåg honom död, man kollade inte ens efter livstecken. Rent ut sagt för jävligt o ännu värre är att vårdarna friades helt. Men historien är inte lsut med detta. Nu visar det sig att polisen hindrat ambulanspersonalen att kolla efter livstecken eftersom polisen behövde ta bilder för sin utredning??? Eftersom killen inte för än senare på sjukhuset kan man tänka sig att ambulanspersonalen skulle kunnat ha återupplivat honom. Vi får aldrig veta. Men hur kan tjänstemän agera på detta sätt. Dessutom tjänstemän som har till uppgift att arbeta med människor. Allt dessa tjänstemän gör är att visa förakt för andra och borde ha avskedats med omedlbar verkan. Men det går i linje med allt annat i ett hårdnande samhällsklimat.
Lev väl

Krispaket



Julfest på jobbet i morgon, brukar bli kul men risken att jag bloggar i morgon är nog 0.

Idag lade regeringen ett nytt krispaket, denna gång 28 miljarder till bilindustrin. Vart kommer alla pengar ifrån? Rimmar dåligt med alla sparplaner. Kanske hade man t o m kunnat lagt undan ett par kronor till en soffa som jag bloggade om igår.

Nåja, pengar finns tydligen i landet i alla fall och efter bankerna ska man nu rädda fordonsindustrin. Men vad är det man räddar? Förutom att de direktörer som varit med att skapa krisen får behålla sina jobb så är det inget krispaket för gemene man. Givetvis skulle man bytt ut företagsledningarna, organiserat om och sett till att industrijobben räddades. I Tyskland ,som även de har kris, löser man det på ett annat sätt. De har också ett krispaket men där sparkar man inga arbetare utan de blir permitterade. Man får jobba i varierande grad och den tid man är permitterad står staten för 2/3 av lönen. Detta är stat och industri överens om eftersom man anser det vore slöseri med mänskliga resurser att göra sig av med anställda. Kan bli ganska dyrt att  nyrekrytera när konjunkturen vänder.

Nobelfesten var igår och det slog mig att den sociala utvecklingen inte kommit särskilt långt de senaste 200 åren. Noblessen dansar och ler medan övriga förlorar arbetet och får dra åt svångremmen. Som det alltid varit med andra ord, lite högre nivå bara än på 1800-talet. Så kan det vara i det rika och socialt jämlika Sverige.
Lev väl

För jävligt



För typ 100 år sedan hade den tidens fångvård problem med rymningar så man kände sig tvungen att bygga ett rymningssäkert fängelse. Känns det igen? Det är som man säger "historien upprepar sig alltid".

Läste igår på http://hispaliv.blogg.se/ att man på avdelningen inte hade råd att köpa in en soffa. Man blir bara trött. Hur ska man kunna motivera människor att leva ett rättrådigt liv när samhället bemöter på det sättet. Bygga om ett helt sjukhus för hundratals miljoner så att det kriminalvårdsanpassas men inte ha råd med en soffa för några tusen? Något är fundamentalt fel i dagens samhälle. Förmodligen finns det alldeles för många "trähattar" i ledningen för de olika statliga och kommunala organen och för att motivera sin existens måste de visa att de lever och därmed kommer en massa konstigheter ur dem. Det är nog tyvärr även så att när någon beslutsfattare får för sig att han ska visa sig handlingskraftig och ta beslut är det oftast mot sådana som inte kan försvara sig. Såsom att inte köpa in en soffa. Jag blir mörkrädd.
Lev väl

Polisen



I dagens Expressen kan man läsa om att en man som är misstänkt för ett 15 år gammalt brott kan gå fri eftersom tips inlämnade till polisen inte gick vidare till mordutredningen??Läs här. Nu är ju inte det samma sak att vara misstänkt och faktiskt ha gjort brottet men uppgifterna är intressanta utifrån att det är inte första gången man läser om märkligheter och inkompetens hos polisen. Att man löser så pass många mord i Sverige beror enbart på det faktum att de flesta mördare finns i den mördades bekantskapskrets, ja flesta anmäler sig själv. När det gäller spaningsinsatser och andra svårare brott sker inte mycket.  Går man sedan in på det som vi vanliga dödliga oftast drabbas av såsom inbrott, bilstölder osv är det inte idé att ens anmäla, det görs inget åt det ändå. Svenska poliskåren är i jämförelse med många andra länder ganska numerärt stora men ändå finns det knappt en polis i landsbygden och oftast arbetar de behövs som minst. Förra veckan kom det återigen en rapport om polisen och deras trafikkontroller. Syftet är inte att få fast så många rattfyllerister som möjligt utan man ska göra så många utandningsprover som möjligt eftersom det är då man får en bra statistik och bibehållna resurser. Men de är inte de enda myndigheterna som bara jagar "pinnar" istället för att värna om ett kvalitativt bra arbete. Kriminalvård, försäkringskassan osv har alla samma krav på sig. Det ska göras så mycket som möjligt med minimum av personal. Då kan politikern säga att "se här vad vi satsat på detta område".  När så följdfrågan dyker upp varför det inte blir resultat lämnas beskedet "att det får vi följa upp". Nä, lugnare arbete med bättre kvalité så får vi valuta för våra skattepengar.
Lev väl

Socialstyrelsen

Gamla Kronobergshäktet nyrenoverat och omgjort till hotell/vandrarhem

Åter efter ett dygn i Stockholm. Vi bodde på Långholmen och det var jättefräscht o fint men något trångt. Egetligen skulle vi åka hem i morgon men vädret var skit så vi hade fått sitta inne i cellen å då var det lika bra att åka hem.

Orsaken till Stockholmsresan var att träffa en tjänsteman på Socialstyrelsen o diskutera psykiatrireformen, rättssäkerhet för psykpatienter och hur min bild är av hur det fungerar i verkligheten. Utan att gå in på för mycket av vårt samtal så kan väl sägas att Socialstyrelsen trots allt har kläm på att saker o ting inte fungerar som det ska inom psykiatrin o att det brister på många områden. Mitt förslag är att man gör sig av med alla gamla överläkare som är bromsklotsar, nyrekryterar och höjer statusen på psykiatrijobben. Socialstyrelsen måste också vara hårdare i sina kontroller samt inte bara tro på de tjänstemän man ska undersöka. Det kan faktiskt vara så att även en anmälare kan ha rätt och det är viktigt att Socialstyrelsen verkligen går till botten med sina tillsynsärenden. Hur som helst så kändes mötet bra och det är huvudsaken.
Lev väl

Hur ser en mördare ut?



Hur ser en mördare ut? Kan vi avgöra det på någons utseende? När man ser amerikanska actionfilmer så är det riktigt ruggiga typer. I verkligheten är det inte alls så. I dagens Expressens kan man läsa en kort artikel om den mannen som döpts till "jägaren", läs här, om hur vanlig han egentligen är. Någonstans så vill vi att mördaren ska vara en otrevlig typ, se otrevlig ut och gärna vara psyksjuk. Men verkligheten är något annat. De flesta mord begås inte av psyksjuka. Det är heller inte särskilt vanligt att någon mördare en, för dem, helt okänd människa. Betydligt farligare att umgås med kamrater. Allra farligast är det för en kvinna som bor ihop med en man. Som sagt, det går inte att avgöra på varken utseende eller uppträdande om en person är en mördare. Man ska heller inte vara rädd för främmande människor, risken att råka illa ut är liten.
Lev väl

Allas lika värde?



Jag har tidigare på denna blogg undrat vart alla miljader kronor kommer ifrån som regeringen kan använda till allehanda krispaket, 1500 miljarder till bankerna( det är typ en hög hundralappar som räcker till månen) och nu senast krispaketet till industrin. Industrin och andra har alltid gnällt på de höga skatterna, egentligen vill de inte ha några alls, men när det då blir kris vill man ha skattepengar. Kanske inte så dumt med lite allmänna medel att dela ut.

Frågan som ställs i dagens rubrik kommer från en personlig iakttagelse och självupplevd situation. Härom dagen var jag med en klient på en psykiatrisk öppenvårdsmottagning. Personen i fåga är ganska svårt psykiskt sjuk och avsikten med besöket var att få honom till att ta sina mediciner och lämna drogtester för att kontrollera att han inte använder narkotika som skulle förvärra hans tillstånd. När jag väl fått med honom till psyket och han accepterat att lämna prover samt ta sin medicin visar det sig att ingen betalar. 80 kr kostar ett urinprov att ta på vårdcentralen men soc ville inte ta denna kostnad med annat än att klienten ansökte om det (igår i hans sjukbild att inte fixa kontakten med soc o andra). 80 kr!!! Nästa bakslag var medicineringen, fanns inga pengar där heller o med samma motivering som ovan. Man kan tycka att andra myndigheter skulle kunna ta dessa kostnader men det gör de inte med hänvisning till att det är socialtjänstens ansvar. Klienten själv har inga pengar. Med ett "gäng" urinprover och lite medicin så pratar vi om en sammanlagd kostnad på cirka 2 000 kr. Nu blev det inte så och vi riskerar ett nytt "vansinnesdåd".  För mig blir det surrealistisk när jag jämför detta med de enorma pengar som plötsligt kom fram till finansmarknaden.  Helt klart är ju i alla fall att jag lever inte i samma verklighet som politiker o andra höjdare i samhället. Skillnaden är avgrundsstor.
Lev väl

Frivilliga samhällsarbetare



I dag vill jag ge en liten julblomma till de människor som engagerar sig iandra människors öden utan tanke på egen vinning. Generellt sett så tycker jag att samhället har ansvar för sina medborgare och socialt arbete m m ska skötas av professionella människor. Men det fungerar inte idag o då är frivilliga insatser oerhört värdefulla. De finns bl a på häkten, anstalter osv. Tyvärr brukar det ligga vissa egenintressen i form av kyrka eller liknande organisationer bakom, men det förtar inte den enskildes insats.  Så, ni som arbetar ideellt, ta emot min blomma.
Lev väl

Tystnad


Ingen vacker bild men den ska symbolisera upplysning

Dagens ämne får vara tystnad. När man tänker på tystnad så tror jag att ordet betyder olika för olika männsikor. Tyst som i graven är ett välkänt uttryck som visar på att det "väldigt" tyst eller spöklikt tyst som är obehagligt tyst. Själv tänker jag på den tystnad som finns i samhället. Att människor inte vågar säga sin mening av rädsla för repressalier. På många arbetsplatser är det ganska tyst, framför allt i orostider då det kan vara extra känsligt. Folk är rädda för att kritisera sin arbetsgivare av rädsla för att bli uppsagd. Att inte säga sin mening eller att inte någon gång emellanåt vara en "pain in the ass" gör att utvecklingen i samhället stannar upp. Vi säger att vi har en demokrati men det är inte givet att så kommer förbli. Man måste kämpa för det och ibland även vara obekväm. Att inte bry sig om de svagaste i samhället är också en form av tystnad. Inlåsta patienter på psyken, bostadslösa osv har sällan någon som talar för dem. Det rör ju inte oss. Eller??Skulle vi själva kunna hamna där? Eller få en anhörig som gör det? Ja, det är bara att fundera. När man väl är där så är det så dags att säga sin mening. Tyvärr eftersom det då redan är försent. Det har ju inte berört mig tidigare o nu säger andra samma saker om mig. Inte min sak, därför tiger jag.
Lev väl

legalt knark 2



Härom dagen skrev jag om två europeiska länder som öppnat för att legalisera narkotika. Nu har Norge anslutit sig till tankegångarna om gratis heroin. I dagens Expressen propageras i en ledare för att även Sverige kanske borde fundera på att avkriminalisera heroin, läs här. Orsaken skulle vara att heroinister lever i förnedring på gatan. Tydligen så är det inte knarket som skapar trasiga själar utan det faktum att de lever i misär och kriminalitet. Det känns som en ganska konstlad förklaring. de flesta knarkare har ändå börjat med droger innan de hamnade i kriminalitet. Att tro att problemen skulle försvinna bara för att det legaliseras är nog tyvärr bara en utopi. Frågan är om drogliberalerna verkligen vet vilket elände knarket ställer till med? Ibland verkar det som om de flesta förespråkarna för fritt narkotika kommer från Stockholms krogvärld. Att de vill knarka utan att åka fast. Nej, fortsätt med en restriktiv narkotikapolitik, bekämpa langarna och profitörerna.
Lev väl

Allmänt elände



Idag har jag inget särskilt att belysa eller klaga på. Bara att det allmänt är elände över allt. Företag läggr ner hej vilt, man tycker att de kunde använt delar av sina stora vinster under de goda åren till att övervintra när det blir sämre tider. Icke, sa Nicke, här gäller det snabba klipp och skit i att människor far illa.  Terror attentat lite här och var. Hur länge dröjer det innan det blir ett fullskaligt krig mellan muslimer o övriga religioner? Eller rika mot fattiga? Ja,  inte vet jag men det kommer att ske för eller senare om inte förr så när naturtillgångarna tar slut eller de folkrika nationer behöver utvidga sina territorier. Äldrevården belyses i tidningsreportage och det verkar inte vara någon ljus framtid man går till mötes när man är så gammal. Psykvården i kris, inga resurser och personal som egentligen tror att de är fängelsevakter. Nu blev jag deprimerad, det är synd om människan som en av våra stora författare sa.
Lev väl

RSS 2.0